Un Su-35 al Rusiei a încercat să provoace prăbușirea unui L410 polonez la 60 km de România. Aviația militară română a fost gata să intervină

Darius Muresan |
Data actualizării: | Data publicării:
Imagini din timpul manevrelor de antrenament a avioanelor ruse Su-35. Foto: Ministerul Apărării din Rusia
Imagini din timpul manevrelor de antrenament a avioanelor ruse Su-35. Foto: Ministerul Apărării din Rusia

Ministerul Apărării din România (MApN) a anunțat că în cursul zilei de ieri, 5 mai, o aeronavă de tip L410 TURBOLET „din dotarea Poliției de frontieră poloneze, care executa, în cooperare cu Poliția de frontieră română, misiuni de patrulare de rutină sub egida Frontex deasupra Mării Negre, în spațiul aerian internațional, a fost interceptată, în jurul orei 13.20, la aproximativ 60 de km Est de spațiul aerian al României, de un avion rusesc de vânătoare tip Suhoi Su-35”. 

Potrivit MApN, „manevrele agresive și periculoase executate în mod repetat de aeronava de luptă a Federației Ruse în apropierea aeronavei poloneze au generat un nivel ridicat de turbulențe și dificultăți majore în controlul acesteia”.

Incidentul amintește de ceea ce s-a întâmplat în martie, când un Su-27 a provocat intenționat provocarea unei drone americane de tip MQ-9 Reaper deasupra Mării Negre.

 

Aviația militară a României a fost prealertată, fiind gata să intervină în orice moment

 

2. Foto: F-16... (f-16-romania_14004100.jpg)

Foto: F-16 Fighting Falcon / Forțele Aeriene Române

„Ca urmare a incidentului, două aeronave de luptă ale Forțelor Aeriene Române și două ale Forțelor Aeriene Spaniole aflate în Serviciul de Luptă Poliție Aeriană au fost prealertate de către Centrul de Operații Aeriene Combinate NATO de la Torrejon, fiind pregătite să intervină în orice moment, nefiind însă necesară decolarea acestora”, precizează MApN, într-un comunicat emis DefenseRomania.

Echipajul din Polonia a acționat cu calm și profesionalism în situația creată în mod iresponsabil de către pilotul rus, reușind să redreseze avionul, după pierderea inițială de altitudine cauzată de manevrele aeronavei Su-35, reușind să aterizeze în siguranță pe aeroportul Mihail Kogălniceanu, în jurul orei 13.50. Niciun membru la echipajului aflat la bordul aeronavei poloneze nu a fost rănit în urma acestui incident.

Autoritățile române se află în contact cu Frontex și cu autoritățile poloneze pentru clarificarea tuturor circumstanțelor producerii acestui incident. Conduita agresivă a aeronavei militare aparținând Federației Ruse manifestată împotriva unui aeronave neînarmate care derula o misiune Frontex menită sa monitorizeze riscul migrator în bazinul Mării Negre este complet inacceptabilă. Acest incident este o dovadă în plus a abordării provocatoare a Federației Ruse în Marea Neagră.

 

Misiunea avioanelor poloneze L410 TURBOLET

 

În perioada 19 aprilie – 17 mai 2023, o aeronavă poloneză tip L410 UVP-E20 este dislocată în România în cadrul Operațiunii  ”Multipurpose Maritime Operation  (MMO) Western Black Sea 2023”, coordonată de Agenția Europeană pentru Poliția de Frontieră și Garda de Coastă - Frontex.

MMO Western Black Sea 2023 este o operațiune comună găzduită de România și coordonată de Frontex. La această operațiune mai participă Polonia, Spania și Suedia, precum și ale două agenții ale Uniunii Europene: Agenția Europeană pentru Siguranță Maritimă (EMSA) și Agenția Europeană pentru Controlul Pescuitului (EFCA). Operațiunea, planificată a se desfășura până la milocul lunii decembrie a acestui an, are ca obiective prevenirea migrației ilegale, pescuitul ilegal, poluarea marină și combaterea altor tipuri de infracțiuni transfrontaliere în regiunea Mării Negre. Operațiunea MMO Western Black Sea se desfășoară  anual, începând cu 2019.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel