Un Su-25 bulgar, recent modernizat în Belarus, s-a prăbușit în Bulgaria. Pilotul a reușit să se catapulteze

Ionel Copcea |
Data publicării:
Su-25 / Forțele Aeriene ale Bulgariei
Su-25 / Forțele Aeriene ale Bulgariei

Un avion de atac Su-25 aparținând Forțelor Aeriene ale Bulgariei s-a prăbușit, pe 28.09.2022, în jurul orei locale 14.00, în apropierea Bazei 22 Aeriene din Bezmer. 

Procurorul militar districtual, colonel Hristo Tinev, a declarat că “pilotul a pierdut controlul asupra aparatului de zbor în timpul aterizării la Baza Aeriană Bezmer și a fost nevoit să se catapulteze”.

Potrivit informațiilor oficiale, pilotul a fost transportat pe cale aeriană la Academia Militară din Sofia și se află într-o stare generală bună.

Este al doilea avion de tip Su-25 care se prăbușește în timpul celor 36 de ani de când acestea se află în serviciul Forțelor Aeriene bulgare. Pe 17 aprilie 1989, s-a produs primul incident, în timpul unei misiuni de bombardament în poligonul Pitovo, care a cauzat prăbușirea avionului Su-25K, cu numărul de serie 243, și moartea ulterioară a pilotului. 

În total, Forțele Aeriene bulgare dispun de 42 de avioane de atac de producție sovietică de tip Su-25, din care numai opt (șase cu un singur loc Su-25K și două cu două locuri Su-25UBK) se mai află încă în serviciul de luptă și au suferit modernizări serioase la Întreprinderea 558 Reparații Aeriene din Baranovichi (Republica Belarus), în perioada 2020-2021. 

Acestea fac parte din compunerea Bazei 22 Aeriene Bezmer din partea de est a Bulgariei.

Potrivit unor surse neoficiale, aeronava prăbușită miercuri este Su-25K, cu numărul de serie 254. Este vorba despre ultimul avion, cu numărul opt, primit de Forțele Aeriene ale Bulgariei în anul 2021, după reparațiile efectuate în Belarus.

 

8 din 14. Bulgaria a primit avioanele Su-25 modernizate și laudă îmbunătățirile aduse

 

Bulgarii dețin 14 avioane de atac la sol de tipul Su-25, iar 8 dintre acestea au fost modernizate masiv în baza unui contract semnat cu Belarusul.

Contractul cu compania din Belarus a fost încheiat la insistențele ministrului bulgar al apărării, Krasimir Karakachanov. Contractul s-a ridicat la valoarea de 42.15 milioane de euro fără taxe.

Avioanele Forțelor Aeriene din Bulgaria care au trecut prin procesul de modernizare, în număr de opt avioane de atac Su-25, au fost recondiționate de către Uzina 558 Reparații Avioane din Belarus.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel