Un prototip al KF-21 (KF-X), avionul de generația a V-a, a efectuat un nou zbor (Foto/Video)

DefenseRomania Team |
Data actualizării: | Data publicării:
Un avion de vânătoare KF-21 cu dublă comandă, produs în Coreea de Sud, a efectuat primul său zbor. Sursa Foto: Air Data News.
Un avion de vânătoare KF-21 cu dublă comandă, produs în Coreea de Sud, a efectuat primul său zbor. Sursa Foto: Air Data News.

Un avion de vânătoare KF-21 cu dublă comandă, produs în Coreea de Sud, a efectuat primul său zbor. Acesta este cel de-al doilea zbor pe care un avion de luptă multirol KF-21 Boramae în efectuează, după zborul inaugural de la începutul lunii ianuarie 2023.

 

 

 

 

Un prototip al KF-21 Boramae, un avion de luptă multirol cu două locuri, a efectuat primul său zbor în Republica Coreea. Zborul de testare reușit a avut loc luni, 20 februarie, relatează agenția de presă Yonhap.

Acesta este cel de-al patrulea prototip al avionului de luptă KF-21 Boramae care se înalță cu succes pe cer. Prototipul cu două locuri a decolat de la la o baza militara din Sacheon a Forțelor Aeriene sud-coreene la ora locală 11:19 și a zburat timp de 34 de minute.



Primul și al doilea prototip al KF-21 au decolat pentru prima dată în iulie și, respectiv, în noiembrie 2022, iar al treilea luna trecută. Toate acestea sunt avioane pilotate de un singur pilot, în timp ce al patrulea este un avion cu dubla comanda.

Cu toate acestea, în timpul testului de luni, la bordul prototipului cu două locuri se afla doar un singur pilot. Modelul KF-21 cu două locuri este conceput pentru a antrena viitorii piloți militari. Crearea sa a fost anunțată în ianuarie 2022. La momentul respectiv, se afla în construcție.

Coreea de Sud intenționează să înceapă sa efectueze zboruri cu alte două prototipuri ale KF-21 Boramae în prima jumătate a anului. Iar până în februarie 2026, se planifică efectuarea a două mii de ore de zboruri de testare a prototipurilor. În total, producătorii intenționează să construiască 6 astfel de prototipuri.

Prezentarea primului avion construit în cadrul programului KF-X a avut loc în luna aprilie a anului trecut. Noul avion se numește KF-21 Boramae.

Acesta este un proiect comun al Republicii Coreea și al Indoneziei, cu o participare de 80% și, respectiv, 20%. Este un avion de luptă supersonic bimotor cu o lungime de 13 metri, o înălțime de 4,5 metri și o anvergură a aripilor de 14 metri. Se preconizează construirea a 40 de aeronave până în 2028 și a 120 până în 2032.

În noiembrie 2022, a fost prezentat cel de-al cincilea prototip al KF-21 Boramae. Acesta a fost planificat pentru a fi livrat Indoneziei.

De precizat că, KF-21 este prima aeronavă supersonică dezvoltată pe plan intern pe care Coreea de Sud a supuso unui test de zbor la viteze supersonice.

Statele Unite, Rusia, China, Japonia, Franța, Suedia și un consorțiu european - format din Regatul Unit, Germania, Italia și Spania - sunt singurele care au dezvoltat și pilotat avioane de luptă supersonice avansate de generația 4++ sau 5.

 

Despre avionul FK-21 (KF-X) de generația a V-a dezvoltat de Coreea de Sud

 

KF-21 Boramae (cunoscut anterior ca KF-X ) este un avion de luptă de generația a V-a, dezvoltat de Korea Aerospace Industries în parteneriat cu mai multe companii din Indonezia. Având dimensiuni de 16,9m x 4,7m x 11,2m, KF-21 este mai mare decât F-16 și are o dimensiune similară cu F-18. Un alt partener al proiectului este compania americană GE Aviation care furnizează motoarele F414, utilizate şi pe avioanele F/A-18E/F Super Hornets și Saab JAS 39E/F Gripens.  

Diverse publicaţii mass-media din domeniul aviaţiei indică data de 22 iulie ca fiind cea mai probabilă pentru zborul inaugural. Pentru un program atât de complex, întârzierea cu doar o lună poate fi considerată aproape nesemnificativă. Mai ales dacă ținem cont de faptul că între timp a existat o pandemie și neînțelegerile cu Indonezia, partener în acest program.

Compania sud-coreeană Korea Aerospace Industries (KAI) este responsabilă pentru proiectarea, asamblarea și testarea generală a aeronavei. Compania a avut experiență în dezvoltarea și fabricarea avioanelor din seria T-50. KF-21 Boramae este un avion stealth de nouă generație care combină elemente ale unui avion de vânătoare de generația a V-a. Deși inițial avioanele au fost destinate să fie produse ca aeronave de generația a V-a, prima aeronavă care a ieșit de pe linia de producție, conform specificaţiilor este de generaţia 4++.

Dar, conform producătorului, după o serie de alte lucrări planificate de actualizare, aeronava va devenit una de generația a V-a.

Cele șase prototipuri ale KF-21 Boramae produse până acum ar trebui să finalizeze faza de dezvoltare până în 2026. Aceasta va fi urmată de producția celor 40 de avioane KF-21 Boramae în configuraţia Block I. Avioanele KF-21 Block I sunt considerate aeronave de generația 4,5, având o amprentă radar destul de scăzută, similară cu cea a unui Dassault Rafale sau Boeing Super Hornet, și cu o electronică internă de generația a cincea.

După cum precizează publicaţia AviaciOnline, va urma şi un avion KF-21 Boramae în configuraţiile Block II şi Block III. În ceea ce privește KF-21 în configuraţia Block III, este de aşteptat ca această aeronavă să aibă caracteristici stealth similare cu cele ale F-35 sau F-22, pe lângă faptul că va încorpora alte tehnologii avansate care îl vor plasa pe deplin în liga aeronavelor de generația a V-a.

 

 

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel