Un MiG-29 ucrainean s-a prăbușit după ce a doborât pe bandă rulantă drone iraniene lansate de ruși

MiG-29 ucrainean, sursă foto: Ministerul Apărării de la Kiev
MiG-29 ucrainean, sursă foto: Ministerul Apărării de la Kiev

Forțele Aeriene Ucrainene au confirmat că un MiG-29 s-a prăbușit în timpul unor operațiuni de combatere a ocupantului rus, în cursul zilei de ieri, 12 octombrie 2022.

Potrivit datelor oficiale ale ucrainenilor, pe data de 12 octombrie Forțele Aeriene Ucrainene au reușit să doboare nu mai puțin de 19 drone kamikaze iraniene, dar și cinci elicoptere rusești de atac Ka-52.

Cel mai probabil e vorba de drone Shahed 136 și Shahed 131, dronele mai mici fiind angajate de sisteme de apărare ale Forțelor Terestre Ucrainene.

„Din motive tehnice un pilot de vânătoare a pierdut controlul avionului și după ce a făcut tot posibilul să îndepărteze aeronava de Vinnița, acesta s-a catapultat”, precizează ucrainenii.

Pilotul a reușit să se catapulteze și în zona controlată de ucraineni și a scăpat cu viață.

Ucrainenii precizează că în aceeași zi pilotul a reușit să doboare cinci drone Shahed 135 iraniene, iar cu o zi înainte, pe data de 11 octombrie, pilotul ucrainean a reușit să intercepteze cu succes două rachete rusești de croazieră.

 

MiG-29 ucrainean, prăbușit în timp ce era angajat împotriva dronelor iraniene?

 

O analiză a publicației poloneze Defence24 remarcă faptul că deși ucrainenii nu au dat detalii cu privire la prăbușirea aeronavei MiG-29, e posibil ca avionul să fi întâmpinat o situație tehnică ca urmare a exploatării intense a aparatului de zbor.

Sursa citată precizează că nu e exclus ca numărul intens de misiuni la care pilotul a luat parte să fi dus la o stare acumulată de oboseală care să fi jucat un rol în incident.

O anchetă e în curs de desfășurare.

Totodată, analiștii amintesc că există posibilitatea ca avionul de luptă să fi angajat dronele iraniene Shahed la joasă altitudine, iar una din manevre să fi dus la pierderea controlului aeronavei.

Înainte de invadarea Ucrainei la scară largă pe 24 februarie 2022, Ucraineneii aveau în serviciu 51 de avioane MiG-29 și 32 de Su-27. Ca urmare a furnizării de piese de către Occident, Kievul a reușit să operaționalizeze încă cel puțin 20 de avioane MiG-29.

Pierderile confirmate de ucraineni sunt până în prezent de 13 avioane MiG-29 și 5 Su-27. Federația Rusă în schimb, care s-a lăudat încă din primele săptămâni că a distrus aviația militară ucraineană, oferă cifre privind avioane ucrainene doborâte, care depășesc de cel puțin trei ori numărul de aparate deținute de ucraineni.

În lipsa unor surse independente, cifrele ambelor părți beligerante trebuie privite sub semnul întrebării.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel