Un elev român a realizat un aeromodel al MiG-21 LanceR controlat de la distanță. Zbor demonstrativ la Boboc (Video)

DefenseRomania Team / 25 iul 2021 / 08:40
Aeromodel al MiG-21 LanceR, sursă foto: Captură YouTube
Aeromodel al MiG-21 LanceR, sursă foto: Captură YouTube

Un talentat și pasionat elev român al Școlii Militare de Maiștri Militari și Subofițeri a Forțelor Aeriene de la Boboc a realizat un aeromodel al aeronavei MiG-21 LanceR.

În numai doi ani de studiu la Școala Militară de Maiștri Militari și Subofițeri a Forțelor Aeriene de la Boboc, elevul caporal Cristian Balogh-Nuc a acumulat întregul bagaj de cunoștințe necesare pentru a construi de la zero un avion cu reacție, de mici dimensiuni, notează publicația locală Știri de Buzău.

Tânărul care s-a specializat în Electromecanică și automatizări de bord a a susținut pe 20 iulie ultima probă a examenului final, respectiv prezentarea lucrării de diplomă.

Pentru această lucrare a realizat un aeromodel după avionul MiG-21 LanceR, aflat în dotarea Forțelor Aeriene Române. Obiectivul proiectului a fost realizarea aeromodelului funcțional și prezentarea acestuia în zbor.

„După stabilirea obiectivelor am început construcția prin tăierea manuală a tuturor pieselor din polistiren extrudat, prelucrarea și asamblarea acestora prin lipire. Aeromodelul este echipat cu suprafețe de comandă mobile asemenea avionului real (eleroane, direcție, stabilizator comandat) acționate electric”, explică tânărul, potrivit sursei citate.

Pentru sistemul de propulsie, Cristian Balogh-Nuc a optat pentru un motor electric trifazat care antrenează o elice cu două pale amplasate în partea posterioară a fuzelajului.

”Aeromodelul poate fi controlat la distanță prin intermediul unei telecomenzi speciale și poate executa manevre acrobatice”, a explicat elevul Școlii Militare de Maiștri Militari și Subofițeri a Forțelor Aeriene de la Boboc.

În viitor, elevul caporal Cristian Balogh-Nuc își dorește să exploateze aeronava Mig 21 Lancer la Baza 71 Aeriană Câmpia Turzii.

 

România a modernizat 100 de avioane MiG-21 la standardul LanceR

 

Subliniem că istoria LanceR începe cu primul prototip MiG-21 LanceR (9809) care a efectuat primul zbor pe data de 22 august 1995. Aeronoava a zburat 37 de minute. Succesul programului a deschis calea unui amplu proces de modernizare. Au fost modernizate 110 aeronave MiG-21 la standardul LanceR, modernizare efectuată cu ajutorul companiei Elbit Systems.

Astfel, în 1994, România a semnat, printre primele state, Programul de Parteneriat pentru Pace (Partenership for Peace – PfP) cu NATO. Această decizie a determinat introducerea unui dispozitiv IFF (Identificare avion amic-inamic) compatibil cu sistemele de recunoaştere NATO.

CITEȘTE ȘI: Câte MiG-21 LanceR mai are România. Armata trece numărul bătrânelor avioane la „informații confidențiale”

Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2021 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy