Un bărbat a fost arestat de Serviciul de Informații din Norvegia pentru că a furnizat secrete de stat Rusiei

Eduard Pascu |
Data actualizării: | Data publicării:

Serviciul de informaţii din Norvegia a anunţat luni că au arestat un norvegian suspectat că a furnizat secrete de stat Rusiei, relatează AFP.

Update:

Serviciul de informaţii (PST) din Norvegia a anunţat luni că a arestat un norvegian suspectat că a furnizat informaţii sensibile Rusiei, relatează AFP. "Bărbatul este suspectat oficial că a furnizat altui stat informaţii care ar putea afecta interesele fundamentele ale naţiunii", a transmis PST pe Twitter. O reprezentantă a PST a precizat ulterior că această putere străină este Rusia.

"Persoana arestată a avut întâlniri cu un ofiţer al serviciilor de informaţii ruse", a declarat Line Nyvoll Nygaard la postul TV2 Nyhetskanalen. Contactat de AFP, PST a refuzat să dezvăluie identitatea suspectului. La rândul său, organismul de certificare DNV GL a confirmat că este vorba de unul dintre angajaţii săi. "Prin poziţia sa, suspectul a avut acces la informaţii care, în opinia noastră, ar putea fi de un mare interes (...) pentru alte ţări şi alţi actori", a precizat Nyvoll Nygaard.

Suspectul a fost prins în flagrant sâmbătă, într-un restaurant din Oslo, după ce, conform PST, s-a întâlnit cu un ofiţer rus. Bărbatul, în vârstă de circa 50 de ani, a compărut luni în faţa unui judecător în vederea plasării sale în detenţie provizorie.

Ambasada Rusiei la Oslo nu a făcut niciun comentariu.

Știrea inițială:

"Bărbatul este suspectat oficial că a furnizat altui stat informaţii care ar putea afecta interesele fundamentele ale naţiunii", a transmis PST pe Twitter. Contactat de AFP, PST a refuzat să dezvăluie identitatea suspectului, natura informaţiilor furnizate sau numele ţării care ar fi beneficiat de ele, transmite Agerpres.

Conform radioteleviziunii publice NRK, bărbatul este de origine indiană şi ar avea circa 50 de ani. Purtătorul de cuvânt al PST, Trond Hugubakken, a refuzat să confirme aceste informaţii. Arestarea a avut loc sâmbătă la Oslo. Suspectul urmează să fie prezentat unui judecător în vederea plasării sale în detenţie preventivă.

Avocatul său nu a putut fi contactat pentru a comenta situaţia.

În raportul său anual de evaluare a riscurilor, publicat în februarie, PST a atras atenţia asupra pericolelor de spionaj care planează asupra a diferite sectoare ale societăţii norvegiene (putere politică, mediul economic, cercetare, apărare), evidenţiind Rusia, China şi Iran.

Citește și: Iranul se laudă că a depistat "echipe de spioni"

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel