Un artizan al programului nuclear nord-coreean a decedat

S.I. Catalin / 04 sep 2018 / 10:00

Unul dintre veteranii nord-coreeni, sancţionat pentru presupusul său rol în dezvoltarea programului nuclear şi balistic al ţării sale, a decedat, a anunţat marţi agenţia oficială a Coreei de Nord, preluată de AFP.

Potrivit KCNA, Ju Kyu Chang, "universitar şi profesor", a murit luni, la vârsta de 89 de ani, de "pancitopenie", o patologie sangvină.

Ju a fost unul dintre "fiii cei mari ai revoluţiei, care a oferit o contribuţie aparte întăririi capacităţilor de apărare ale ţării", potrivit necrologului citat de agenţie.

El a condus Ministerul Apărării, însărcinat cu dezvoltarea de arme nucleare şi rachete balistice nord-coreene.

În 2013, el a devenit, la fel ca alţii, ţinta unor sancţiuni individuale adoptate de Departamentul american al Trezoreriei, pentru rolul lui în programul nuclear nord-coreean.

În 2009, el a supervizat, alături de liderul de atunci Kim Jong Il, lansarea rachetei Unha 2, a subliniat agenţia sud-coreeană Yonhap. Ju Kyu Chang a jucat, de asemenea, un rol crucial în dezvoltarea a două rachete Unha 3, lansate în 2012, şi s-a pensionat în 2015.

Coreea de Nord, ţară săracă şi izolată, a făcut o prioritate din programul său nuclear, înregistrând în ultimii ani progrese remarcabile. Phenianul a efectuat şase teste nucleare şi şi-a multiplicat lansările de rachete balistice intercontinentale (ICBM), din ce în ce mai reuşite.

În 2017, Coreea de Nord a anunţat că a devenit stat nuclear deplin, capabil să monteze o ogivă nucleară viabilă pe un ICBM, pentru a atinge teritoriul continental al SUA. 

Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2021 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy