Guvernator Okinawa: Proiectul noii baze americane, opoziție puternică

Sebastian Florea / 01 oct 2018 / 10:22

Noul guvernator din Okinawa, Japonia, este un adversar al proiectului unei noi baze americane.

Un fost deputat al opoziţiei japoneze cunoscut cunoscut ca adversar al construirii unei noi baze americane în Japonia a fost ales duminică în funcţia de guvernator în Okinawa, informează luni Kyodo, Reuters şi AFP. Alegerea lui Denny Tamaki, în vârstă de 58 de ani - fiul unui puşcaş marin american - reprezintă o lovitură pentru guvernul condus de premierul Shinzo Abe, care susţine proiectul controversat de desfiinţare a bazei aeriene de la Futenma şi relocarea forţelor americane la Henoko, o regiune litorală mai puţin populată.

Okinawa, poziție strategică

Decizia privind relocarea bazei a fost luată din 1996, din motive de securitate, dar numeroşi localnici cer pur şi simplu plecarea americanilor. Ocupată de americani după al doilea război mondial şi retrocedată japonezilor în 1972, insula Okinawa - care reprezintă sub 1% din teritoriul nipon, dar are o poziţie strategică - găzduieşte circa jumătate dintre cei 47.000 de soldaţi americani din Japonia.

Localnicii se plâng de zgomot, riscul de accidente şi o posibilă creştere a criminalităţii, temeri accentuate de o serie de incidente produse de-a lungul anilor. Guvernatorul precedent al Okinawei, Takeshi Onaga - decedat de cancer în august - a încercat la rândul său să blocheze lucrările de construcţie a noii baze prin acţiuni în instanţă, dar în 2016 Curtea supremă a tranşat în favoarea guvernului. Luni, purtătorul de cuvânt al executivului, Yoshihide Suga, a reiterat voinţa guvernului de a merge înainte cu mutarea bazei, în pofida victoriei lui Tamaki.

Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2021 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt1
YesMy