UE - SUA, sacțiuni Iran. BEI și-a prezentat poziția

Tudor Curtifan |
Data publicării:
Donald Trump
Donald Trump

Banca Europeană de Investiţii (BEI) a informat miercuri că nu poate ignora potenţialele sancţiuni SUA împotriva Iranului, după ce Comisia Europeană i-a cerut să facă afaceri acolo, pentru a ajuta la menţinerea fluxurilor deschise şi a salva acordul nuclear din 2015, transmite Reuters.

"O condiţie obligatorie pentru modelul de afaceri este că banca trebuie să rămână o instituţie solidă şi credibilă pe pieţele internaţionale de capital, şi asta ar fi incompatibil cu ignorarea posibilelor sancţiuni împotriva Iranului. Banca Europeană de Investiţii este o instituţie care se bazează pe piaţa de capital şi, ca toate organismele similare, banca nu poate reprezenta soluţia la această problemă. Banca UE nu este instrumentul potrivit", a afirmat un purtător de cuvânt al BEI.

Marţi, surse care au dorit să-şi păstreze anonimatul au declarat, pentru Reuters, că Banca Europeană de Investiţii are o atitudine critică faţă de propunerea Comisiei Europene de a derula afaceri cu Iranul, în principal ca urmare a presiunilor venite din SUA, piaţă de unde BEI strânge cea mai mare parte a fondurilor sale.

Rezistenţa exprimată de o instituţie considerată braţul financiar al UE scoate în evidenţă capacitatea limitată a blocului comunitar de a proteja schimburile comerciale cu Iranul de reintroducerea sancţiunilor americane.

Comisarii europeni ar urma să îşi exprime sprijinul faţă de planul Executivului comunitar de a încuraja BEI să sprijine investiţiile companiilor europene în Iran, o ţară unde până acum BEI nu a făcut niciodată afaceri. Mişcarea are o valoare simbolică, deoarece oficialii europeni o consideră un mijloc prin care să răspundă la solicitările Iranului de a-şi demonstra dorinţa de a salva acordul nuclear din 2015.

Cu toate acestea, şase diplomaţi europeni, mai mulţi oficiali europeni şi surse din interiorul băncii susţin că în interiorul BEI există îngrijorări că planul Comisiei va pune în pericol programul de finanţare al băncii, în valoare de mai multe miliarde de dolari.

"Banca nu este mulţumită de propunerea Comisiei pentru că banca strânge fonduri de pe pieţele americane", a declarat un diplomat european.

Anul trecut, BEI a strâns 56,4 miliarde de euro de pe pieţele internaţionale de capital. Instituţia financiară se teme că ameninţarea unor sancţiuni americane vizând Iranul ar putea să îi descurajeze pe cumpărătorii de obligaţiuni.

Chiar dacă Iranul a fost adăugat în luna martie pe lista ţărilor potenţial eligibile pentru activităţi BEI, orice plan vizând îmbunătăţirea acestui statut are nevoie de aprobarea guvernelor UE şi de cea a Parlamentului European. Chiar şi atunci, va fi la latitudinea guvernatorilor BEI, instanţă compusă din miniştrii de Finanţe din cele 28 de state membre UE, să decidă dacă vor face afaceri cu Teheranul.

O treime dintre operațiunile de creditare ale Bei, denominate în dolari

În prezent, BEI evită să se angajeze în jurisdicţii considerate ca având un grad mare de risc de către Grupul de Acţiune Financiară Internaţională (FATF), jurisdicţii printre care se numără şi Iranul.

Pe de altă parte, aproximativ o treime dintre operaţiunile de creditare ale BEI sunt denominate în dolari, având în vedre amploarea globală a sistemului financiar american. Şi, chiar dacă garanţiile oferite de bugetul UE protejează parţial BEI de pierderile înregistrate în afara blocului comunitar, acestea nu soluţionează problema riscurilor de finanţare.

"Nu va fi uşor. Banca este conştientă de pericolul sancţiunilor americane asupra propriilor sale operaţiuni", a declarat un alt diplomat european.

Potrivit surselor citate de Reuters, în culise, Washingtonul a făcut presiuni şi pentru ca BEI să ridice obiecţii la planul Comisiei Europene.

"SUA pune presiuni asupra BEI pentru ca banca să nu investească în Iran, atrăgând atenţia asupra consecinţelor", a declarat un oficial european.

La începutul lunii mai, preşedintele SUA, Donald Trump, a abandonat un acord convenit în 2015 între Teheran şi şase mari puteri. În schimb, celelalte părţi se străduiesc să menţină în vigoare acordul din 2015. Europa se concentrează pe păstrarea stimulentelor financiare acordate Iranului, dacă regimul de la Teheran respectă în continuare prevederile acordului.

Cu prilejul unei vizite efectuate la Teheran luna trecută, comisarul european pentru energie, Miguel Arias Canete, i-a informat pe oficialii iranieni că noul mandat al BEI, precum şi alte măsuri, vor fi adoptate rapid pentru a diminua impactul veştilor proaste asupra opiniei publice din Iran.

La rândul său, Richard Nephew, un fost oficial în administraţia Obama, a apreciat că autorităţile americane au suficiente pârghii pentru a descuraja BEI să facă afaceri în Iran chiar şi fără a impune sancţiuni asupra BEI. De exemplu, ar putea fi adoptat un nou ordin executiv care împiedică cetăţenii americani să investească în BEI.

"Europa şi SUA sunt atât de mult integrate, încât este neplauzibil ca europenii să poată să utilizeze actualele instituţii pentru a se angaja în tranzacţii cu Iranul", a apreciat Richard Nephew.

Banca Europeană de Investiţii, cu sediul în Luxemburg, a fost constituită prin Tratatul de la Roma din 1958. Acţionarii BEI sunt statele membre ale Uniunii Europene, iar accentul principal al activităţilor de creditare ale BEI este pus pe finanţarea de proiecte ce promovează o dezvoltare regională echilibrată şi coeziunea economică şi socială într-o Uniune Europeană extinsă.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel