UE și NATO denunță atacurile cibernetice ale Rusiei asupra Germaniei și Cehiei

DefenseRomania Team |
Data publicării:
Sursa Foto: Modern War Institute
Sursa Foto: Modern War Institute

UE și NATO au condamnat "campania cibernetică malițioasă" a Rusiei împotriva Germaniei și Cehiei în declarații publice din 3 mai. La începutul zilei, Germania a dat vina pe hackerii susținuți de Rusia pentru un atac cibernetic împotriva unor membri ai Partidului Social-Democrat german (SPD) de anul trecut și a promis că va răspunde.

Separat, Cehia a acuzat același grup legat de Rusia, cunoscut sub numele de APT28, că a vizat instituții cehe nespecificate.

Serviciul de presă al Consiliului European a declarat că această campanie de piraterie informatică "arată modelul continuu de comportament iresponsabil al Rusiei în spațiul cibernetic, vizând instituții democratice, entități guvernamentale și furnizori de infrastructuri critice din Uniunea Europeană și nu numai".

,,Acest tip de comportament este contrar normelor ONU privind comportamentul responsabil al statelor în spațiul cibernetic, cum ar fi afectarea utilizării și funcționării infrastructurii critice", se arată în comunicatul de presă.

Într-o declarație publică, NATO și-a exprimat "îngrijorarea că același actor (APT28) a vizat alte entități guvernamentale naționale, operatori de infrastructură critică și alte entități din întreaga Alianță, inclusiv din Lituania, Polonia, Slovacia și Suedia".

,,Condamnăm cu fermitate activitățile cibernetice malițioase menite să submineze instituțiile noastre democratice, securitatea națională și societatea liberă", continuă declarația.

Agenția de informații militare a Rusiei, cunoscută și sub numele de GRU, a fost deja asociată cu numeroase atacuri cibernetice în Ucraina și în alte părți.

Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU) a declarat că un grup sprijinit de GRU, numit SandWorm, a fost responsabil pentru un atac de hacking pe scară largă împotriva furnizorului de telecomunicații Kyivstar în decembrie 2023.

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

DC Media Group Audience

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel