Danemarca trimite Ucrainei sisteme americane Harpoon pentru a rupe blocada rusa asupra Odesei

DefenseRomania Team |
Data actualizării: | Data publicării:

Danemarca s-a angajat să furnizeze rachete Harpoon Ucrainei, care încearcă să contracareze blocada impusă de marina rusă asupra portului Odesa, vital pentru exporturile de grâu, a anunţat luni şeful Pentagonului.

Anunțul a fost făcut în contextul în care Rusia a blocat Odessa, cel mai mare port ucrainean de la Marea Neagră.

În cadrul unei conferințe de presă comune cu Austin, generalul Mark Milley, șeful Statului Major al Armatei SUA, a declarat că Ucraina, un important producător de cereale, nu a putut folosi Odessa ca punct de tranzit timp de 90 de zile din cauza flotei rusești, dar a precizat că SUA nu vor interveni mai direct in acest conflict.

"Cred că este destul de important pentru economia Ucrainei, iar multe țări din lume depind de cerealele ucrainene", a spus Milley, potrivit Defense News.

Ministrul american al apărării, Lloyd Austin, a declarat luni că aproximativ 20 de ţări au anunţat noi tranşe de asistenţă în materie de securitate în cadrul celei de-a două întâlniri, virtuale, a "Grupului de contact pentru apărarea Ucrainei".

"Sunt deosebit de recunoscător Danemarcei, care a anunțat astăzi că va furniza un lansator Harpoon și rachete pentru a ajuta Ucraina să își apere coasta", a declarat Austin.

Deși Austin nu a precizat tipul de rachete Harpoon pe care Ucraina urmează să le primeasca, bateriile de rachete anti-navă de coastă ale armatei daneze au în dotare lansatoare de rachete RGM-84L-4 Harpoon Block II, care sunt capabile să lovească nu numai navele aflate pe mare, ci și țintele din port și de pe uscat, deoarece dispun de o actualizare a sistemului avansat de control.

În funcție de locul în care forțele ucrainene vor amplasat bateria de coastă, rachetele ar putea extinde raza de acțiune a apărării costiere, iar Marina ucraineană ar putea ținti navele marinei ruse din Marea Neagră, a declarat luni pentru USNI News analistul naval și căpitanul în retragere al Marinei SUA, Chris Carlson.

Printre echipamentele ce urmează să fie livrate Ucrainei, Danemarca s-a angajat să trimită un sistem de lansator de rachete antinavă Harpoon, unul dintre cele mai sofisticate sisteme ce echipează marina ţărilor occidentale, informează marţi AFP, citat de Agerpres.

Harpoon este de obicei transportat la bordul navelor de război sau al submarinelor, chiar şi al bombardierelor, dar Danemarca este singura ţară care a achiziţionat versiunea modificată a acestui lansator de rachete care este instalat pe un camion şi care devine, astfel, o baterie de apărare de coastă.

Echipat cu un radar autonom şi un sistem de navigaţie sofisticat, Harpoon zboară la altitudine joasă pentru a evita radarele inamice.

Potrivit producătorului său Boeing, Harpoon este capabil să lovească o ţintă pe mare sau pe uscat pe o rază de acţiune ce merge de la 125 km până la peste 300 km, în funcţie de versiune.

Acest tip de rachetă ar putea face accesibil armatei ucrainene, ca ţintă, portul Sevastopol din Crimeea ocupată de Rusia.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel