Ucraina va furniza motoare pentru elicopterele grele de atac ATAK 2, produse de Turcia

Cătălin Costea |
Data publicării:

Potrivit informațiilor furnizate pe 26 aprilie de site-ul ucrainean mi.in.ua, recent a fost semnat contractul în baza căruia Ucraina va furniza motoare pentru elicopterele de atac turcești ATAK 2. Alegerea Ucrainei ca furnizor pentru componenta de bază a aeronavei a fost determinată de decizia Ankarei de a se proteja față de aplicarea unor măsuri restrictive occidentale, precum sancțiuni sau embargouri impuse pentru anumite tehnologii sau componente.

Potrivit mil.in.ua, care a făcut trimitere la un material video publicat de filiala turcă a CNN (cnnturk.com), informația a fost furnizată de directorul general a TAI (Industria Aerospațială Turcă), Temel Kotil.

Răspunzând întrebărilor jurnaliștilor, șeful companiei turce a numit Ucraina „țară înfrățită” și a menționat că nu vor exista probleme cu companiile ucrainene din cauza embargourilor sau a sancțiunilor.

Alegerea constructorilor ucraineni din domeniul aviatic a fost determinată de lipsa actuală de alternative a Turciei, întrucât cooperarea cu companiile occidentale se poate încheia imediat din cauza unor noi provocări geopolitice, a fost interpretarea directă pe care site-ul ucrainean, cunoscut și ca “Portalul militar ucrainean”, a dat-o declarației lui Temel Kotil.

Acest lucru s-a întâmplat deja cu motorizarea destinată tancului turcesc Altay și, prin urmare, Ankara vrea să se protejeze față de astfel de situații în viitor, precizează sursa ucraineană.

Intențiile de echipare a elicopterelor ATAK 2 cu motoare ucrainene au fost făcute publice pentru prima dată, de către presa turcă, în martie 2021.

TAI are deja experiență în producția și modernizarea elicopterelor de atac. Turcia produce în prezent sub licență o copie a elicopterului italian AW-129, cunoscut în Turcia sub numele de T-129 ATAK, cu masa de 5 tone.

De asemenea, din 2017, compania dezvoltă un elicopter de atac T-629, de 6 tone, care va ocupa nișa dintre clasa elicopterului de atac ușor T-129 ATAK și cea a promițătorul elicopter greu ATAK 2.

Pentru comparație, masa acestui elicopter este de 11 tone. Două motoare cu turbină cu gaz îi permit să funcționeze la temperaturi ridicate, precum și la altitudini mari. Armamentul aeronavei este constituit dintr-un tun de bord, rachete aer-aer și aer-sol, precum și rachete neghidate de 70 mm. ATAK 2 face parte din aceiaşi categorie de elicoptere de atac ca Boeing AH-64 Apache, fabricat de SUA, și Mi-28NM Night Hunter, fabricat de Rusia.

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel