Ucraina, test cu rachete de croazieră. Pot lovi și Moscova?

Darius Muresan |
Data actualizării: | Data publicării:

Compania Ukroboronprom a anunțat testarea cu succes a noii rachete de croazieră Neptun.

În timpul testului, racheta anti-navă a lovit o țintă maritimă aflată la 100 de kilometri distanță de punctul de lansare din sudul regiunii Odesa. Testul ar fi avut loc pe data de 17 august.

Neptun este o rachetă subsonică anti-navă de croazieră, cu o rază maximă raportată între 280 și 300 de kilometri. În prezent se află în curs de dezvoltare variantele de sol și aer care ar putea fi folosite pentru a lovi țintele la fel de îndepărtate, precum Moscova, informează Defense News.

În urma testului, secretarul ucrainean al Consiliului Național pentru Securitate și Apărare, Oleksandr Turchynov, a declarat că „rachetele ucrainene de croazieră sunt capabile să ofere o apărare sigură a coastei Mării Negre și Azov, împotriva navelor inamice la distanțe de până la 300 de kilometri.”

Turchynov a adăugat că variantele Neptun ar putea fi utilizate pentru a viza infrastructura militară, mai exact „punțile strategice și punctele de trecere pentru feribot, dacă acestea sunt folosite de către inamic în cazul unei agresiuni împotriva Ucrainei".

Serhiy Sguretz, expert ucrainean, spune că racheta zboară pe o traiectorie normală unei rachete de croazieră la altitudini cuprinse între 10 și 30 de metri. Unele rapoarte sugerează că racheta folosește un sistem de navigație, însă informații oficiale în acest sens nu au fost publicate.

Proiectul Centrului pentru Studii Strategice și Internaționale - "Proiectele de apărare antirachetă" precizează că racheta este similară rachetei Kh-35 din Rusia.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel