Ucraina spune că Rusia o atacă din spațiul României. Podoliak: Nu ne așteptăm la Articolul 5, dar România poate fi mai fermă

Darius Muresan |
Data actualizării: | Data publicării:
Atac rusesc cu drone la Gurile Dunării, în imediata apropiere a graniței României. Foto: Purtătorul cuvânt al Ministerului de Externe al Ucrainei, Oleg Nikolenko @Facebook
Atac rusesc cu drone la Gurile Dunării, în imediata apropiere a graniței României. Foto: Purtătorul cuvânt al Ministerului de Externe al Ucrainei, Oleg Nikolenko @Facebook

Mihailo Podoliak, consilierul președintelui Volodimir Zelensky, a criticat reacția României ca urmare a incidentului în care o dronă rusească s-a prăbușit pe teritoriul românesc, în timpul unui atac asupra porturilor ucrainene de la Gurile Dunării.

Podoliak afirmă că nimeni nu se așteaptă ca NATO să activeze Articolul 5 - celebrul articol privind intrarea Alianței în război în cazul în care un stat membru e atacat -, dar critică reacția avută de România după acest incident.

Consilierul președintelui Zelenski spune că „Rusia își permite să folosească spațiul aerian al României” în atacurile asupra Ucrainei, întrucât la București e „liniște”.

Trebuie subliniat că nu există vreo dovadă a faptului că Rusia a atacat Ucraina din spațiul aerian al României.

Podoliak mai precizează în mesajul său că România ar trebui să declare disponibilitatea de a doborî drone și rachete rusești dacă acestea îi pun granița în pericol.

Desigur, nimeni nu se așteaptă ca NATO să invoce articolul 5 şi să intre în război cu Rusia pentru că o bucată de metal a căzut pe un câmp românesc. Nu este cazul. Rusia își permite să folosească spațiul aerian al României și al altor vecini pentru a lansa atacuri cu rachete aspura Ucrainei dintr-un singur motiv. Pentru că e liniște. Poate nu merită să denunți mai ferm inadmisibilitatea încălcării propriului spațiu aerian? De exemplu, declarând disponibilitatea de a doborî aceste rachete și drone într-o anumită rază pentru a proteja granițele”, a precizat consilierul prezidenţial ucrainean Mihailo Podoliak, într-o postare pe rețeaua X, fosta Twitter.

Acesta a conchis adăugând că Ucraina are nevoie cât mai rapid de sisteme de apărare antiaeriană suplimentare, pentru a se putea proteja de atacurile ocupantului rus.

Amintim că  Ministerul Apărării Naționale, după trei zile în care a „infirmat categoric”, a precizat că pe teritoriul României au fost identificate componente ale unor drone care au fost trimise spre expertiză. În acest sens Ucraina a anunțat oficial de acum trei zile că o dronă rusească Shahed s-a prăbușit pe teritoriul României, distanța pe Dunăre dintre România și Ucraina, în unele zone, fiind de doar 200-400 sute de metri.

Ca urmare a acestui incident, generalul Viorel Pană, șeful Şeful Statului Major al Forţelor Aeriene, confirmă că au fost crescute măsurile de supraveghere la frontiera fluvială, acestea fiind ”la un alt nivel decât erau acum 6 zile”.

 

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel