Ucraina se înarmează din Turcia: Un oficial de la Kiev a dezvăluit numărul corvetelor din clasa Ada ce vor ajunge în Marea Neagră

Tudor Curtifan |
Data actualizării: | Data publicării:

Ucraina urmează să achiziționeze corvete turcești din clasa Ada, potrivit unui act oficial semnat între Ankara și Kiev. Cu toate aceste, până în prezent nu era cunoscut numărul navelor de război pe care Ucraina le va achiziționa.

Însă la un post de televiziune turc, citat de Defense News, consulul Ucrainei la Istanbul, Alexander Haman, a dezvăluit faptul că în contract se precizează achiziționarea a două corvete turcești din clasa Ada. Acestea vor fi produse de către compania turcă de stat STM și de un șantier naval din Ucraina.

Prima navă ar trebui să ajungă la finalul lui 2023 la un șantier naval din Ucraina unde ar urma să fie finalizată. Valoarea contractului este de 236 de milioane de dolari.

DefenseRomaia a anunţat în luna decembrie a anului trecut că Ucraina a preferat corvetele din clasa Ada deoarece caracteristicile tehnico-tactice ale navei și armamentului de la bord îndeplinesc cerințele pentru a opera cu succes în bazinul Mării Negre.

Ucraina va disloca cele două nave moderne de război în Marea Neagră și în Marea Azov. 

 

Corvetele turcești din clasa Ada pe care le va achiziționa Kievul reprezintă o continuare a cooperării militare dintre Ucraina și Turcia

 

Nava este construită pe tehnologia stealth, ceea ce o face greu detectabilă prin mijloace radar și în infraroșu. Are un deplasament de 2.400 tone, viteza maximă de 30 de noduri (56 km/h), autonomia de 3.500 de mile marine și poate să rămână pe mare 21 de zile. Este înzestrată cu 8 rachete antinavă „Harpoon” (bătaie de 280 km), torpile calibru 324 mm (prevăzute cu  sistem de protecție), un tun calibru 76 mm Oto Melara Super Rapid, un complex de rachete antiaeriene RIM -116 (bătaie de 10 km).

Achiziția se face pe fondul tensiunilor dintre Ucraina și Federația Rusă. 

Corvetele turcești din clasa Ada reprezintă o continuitate în colaborarea militară dintre Ucraina și Turcia. Amintim că statul nostru vecin are în desfășurare un contract în vederea înzestrării cu drone turcești Bayraktar TB2.

În acest sens, în cursul acestei luni, prima dronă turcească Bayraktar TB2 a fost livrată Forțelor Navale Ucrainene iar Kievul țintește cel puțin 48 de UAV-uri. Mai mult, pe lângă varianta navală, în prezent Forțele Aeriene Ucrainene dispun de șase drone Bayraktar TB2, trei stații de control la sol iar în viitor Ucraina va produce o variantă ușor modificată a UAV-ului Bayraktar TB2, pe care o va  putea exporta în mod independent către țări terțe.

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel