Ucraina retrage tancurile Abrams de pe linia frontului din cauza atacurilor cu drone rusești: Cel mai puternic simbol ale puterii militare americane este pus în dificultate

Cristian Soare |
Data actualizării: | Data publicării:
Foto: Tancuri Abrams / US Army
Foto: Tancuri Abrams / US Army

Agenţia de presă Associated Press a aflat că Forțele Armate Ucrainene au retras de pe linia frontului tancurile Abrams furnizate de SUA din cauza amenințării atacurilor cu drone rusești, în timp ce americanii se plâng că ucrainenii nu folosesc echipamentul mai eficient.

,,Ucraina a marginalizat deocamdată tancurile de luptă Abrams M1A1 furnizate de SUA în lupta sa împotriva Rusiei, în parte pentru că războiul cu drone rusești a făcut prea dificilă operarea lor fără a fi detectate sau fără a fi atacate'', precizează Associated Press cu referire la oficiali militari americani

Associated Press a reiterat că Ucraina a convins SUA să furnizeze 31 de tancuri în ianuarie 2023, la un cost de 10 milioane de dolari fiecare, deoarece acestea sunt "vitale pentru capacitatea sa de a rupe liniile rusești". Dar, de atunci, cinci tancuri Abrams au fost deja pierdute pe câmpul de luptă.

Associated Press a notat că utilizarea dronelor a schimbat situația pe câmpul de luptă, făcând mai dificilă utilizarea tancurilor, care sunt rapid detectate și vânate de drone.

 

Forțele Armate Ucrainene au pierdut 5 din cele 31 de tancuri Abrams

 

,,Proliferarea dronelor pe câmpul de luptă ucrainean înseamnă că ''nu mai există teren deschis pe care să poți trece cu un blindat fără teama de a fi detectat'', a declarat joi un oficial de rang înalt din domeniul apărării", a subliniat AP.

În ultimele două luni, forțele armate ucrainene au pierdut 5 din cele 31 de tancuri Abrams pe care Statele Unite le-au trimis în Ucraina în toamna anului trecut. Cel puțin alte trei au fost avariate, a relatat The New York Times la 20 aprilie.

Ucrainene a pierdut un alt tanc M1A1 Abrams în timpul luptelor pentru apărarea orașului Berdychi din regiunea Donețk. Sursa Foto: OSINTdefender.

,,Lupta cu drone din Ucraina, care transformă războiul modern, a început să pună în dificultate unul dintre cele mai puternice simboluri ale puterii militare americane - tancul - și amenință să rescrie modul în care va fi folosit în conflictele viitoare", scrie NYT.

Forțele rusești au distrus în ultimele două luni cinci din cele 31 de M1 Abrams de fabricație americană pe care Pentagonul le-a trimis în Ucraina în toamna anului trecut, a declarat pentru NYT un oficial american de rang înalt.

Citeşte şi: Armata rusă a capturat primul vehicul de asalt M1150 ABV de pe frontul din Ucraina (Foto/Video)

Cel puțin alte trei tancuri au fost "avariate ușor" la începutul acestui an, potrivit colonelului Markus Reisner, un instructor militar austriac care monitorizează utilizarea armelor occidentale în Ucraina.

Potrivit site-ului de analiză militară Oryx, care calculează pierderile pe baza dovezilor primite de pe front, Ucraina a pierdut în total 796 de tancuri din februarie 2022. Marea majoritate a acestora sunt modele sovietice, dar 140 dintre tancurile pierdute sunt cele donate de țările NATO.

Amiralul Christopher Grady, vicepreședintele Statului Major Întrunit, și un alt oficial din domeniul apărării au declarat că tancurile au fost acum retrase de pe linia frontului și că SUA vor colabora cu ucrainenii pentru a regândi tacticile.

Grady a spus că, având în vedere că există peste tot vehicule aeriene fără pilot, amenințarea la adresa utilizării vehiculelor blindate este evidentă.

Dar el a spus că "vom lucra cu partenerii noștri ucraineni și cu alți parteneri de pe teren" pentru a ajuta Ucraina să se gândească la modul în care vehiculele blindate ar putea fi folosite "în acest tip de mediu schimbat acum, în care totul este văzut imediat".

AP a mai precizat că oficialii americani din domeniul apărării au declarat că "în timp ce dronele sunt o amenințare semnificativă, ucrainenii nu au adoptat nici tactici care ar fi putut face tancurile mai eficiente".

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel