Ucraina refuză oferta iraniană de despăgubire financiară pentru victimele avionului doborât în 2020

Cătălin Costea |
Data publicării:

Purtătorul de cuvânt al Ministerului Afacerilor Externe al Ucrainei a informat că Kievul a refuzat limitarea angajamentului Iranului la plata a 150.000 de dolari drept despăgubire pentru fiecare victimă a aeronavei PS752 doborâte anul trecut în Teheran.

Oleg Nikolenko a declarat că despăgubirea familiilor este un pas important în aplicarea justiției, dar mai întâi este nevoie de aflarea adevărul deplin din spatele circumstanțelor prăbușirii aeronavei.

”Abia atunci putem vorbi despre despăgubiri. Suma specifică ar trebui stabilită cu acordul tuturor guvernelor statelor ai căror cetățeni au murit în urma accidentului aviatic și nu ar trebui să fie o decizie unilaterală”, a mai declarat Nikolenko.

Pe 4 iunie, după cea de-a treia rundă de discuții dintre Teheran și Kiev, ambasadorul Iranului în Ucraina, Manouchehr Moradi, a postat pe Twitter următorul mesaj: ”Delegația iraniană este gata să plătească compensații familiilor ucrainene ale victimelor acestui accident în valoare de 150.000 USD de persoană - conform deciziei guvernului - și a solicitat delegației ucrainene să informeze supraviețuitorii ucrainenilor decedați.”

Cu o zi mai devreme, Grupul internațional de coordonare și răspuns pentru victimele zborului PS752, format din miniștri care reprezintă Canada, Suedia, Ucraina și Regatul Unit au emis o declarație comună în care se precizează că ”acțiunile și omisiunile Republicii Islamice Iran constituie încălcări ale dreptului internațional. Declarația noastră afirmă că țările, cetățenii și rezidenții noștri aflați la bordul zborului PS752 au fost grav și ireversibil afectați de tragedie, iar Iranul trebuie să își îndeplinească responsabilitatea legală de a face reparații complete grupului de state.”

”Am făcut o serie de cereri care includ, dar nu se limitează la o recunoaștere a faptelor greșite și o evidență completă a evenimentelor care au dus la doborârea avionului, o scuză publică și o compensație echitabilă pentru daunele materiale și morale suferite de victime și de familiile acestora, indiferent de naționalitate și într-o sumă compatibilă cu obligațiile care îi revin în temeiul dreptului internațional”, se arată în declarație.

Corpului Gardienilor Revoluției Islamice din Iran (IRGC) a doborât cu rachete sol-aer aeronava care aparținea Ukraine International Airlines, pe 8 ianuarie 2020, la scurt timp după ce aceasta a decolat de la Teheran. Avionul de pasageri avea la bord 176 de persoane, dintre care nu a supraviețuit niciuna.

Guvernul iranian a declarat ulterior că doborârea a fost o „greșeală gravă” a forțelor aflate în alertă maximă într-o perioadă tensionată a relațiilor cu Statele Unite.

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel