Ucraina refuză cadoul otrăvit: Budapesta oferise un ajutor financiar bilateral Kievului

Ciprian Dumitrache |
Data actualizării: | Data publicării:
Sură foto: Peter Szijjarto - Official Facebook
Sură foto: Peter Szijjarto - Official Facebook

Ucraina a respins oferta Budapestei de a furniza asistență financiară la nivel bilateral, și nu prin mecanismele europene.

Ministrul de externe ungar Peter Szijjarto a declarat luni la Bruxelles că Ucraina a înştiinţat Ungaria că nu doreşte să negocieze cu aceasta un ajutor financiar care să-i fie oferit de Budapesta în afara pachetului de asistenţă financiară de 18 miliarde de euro propus de Comisia Europeană, relatează agenţia EFE.

''Guvernul (ungar) a alocat pentru Ucraina 187 de milioane de euro în cadrul programului de sprijin de 18 miliarde de euro'', dar ''pentru Kiev cel mai important este ajutorul financiar comun'' şi nu doreşte alte opţiuni, a precizat Szijjarto.

El a reiterat că Ungaria se opune ajutorului financiar de 18 miliarde de euro pentru Ucraina, întrucât acesta presupune din nou emiterea de datorie comună de către blocul comunitar, şi a propus în schimb ca Budapesta să ofere Kievului pe bază bilaterală suma de 187 de milioane de euro ce ar reveni din partea Ungariei în acest plan de asistenţă.

Totuși, o posibilă motivație pentru care Budapesta insista pentru alocarea sumelor de la nivel național era că, astfel, guvernul Orban putea decide ce tipuri de proiecte finanțează, dar mai ales unde vor fi trimise fondurile, fiind foarte posibil ca împrumuturile ungare să fie direcționate cu prioritate înspre zonele din Ucraina locuite de persoane aparținând minorității maghiare.

Dar celelalte 26 de state membre ale UE au ajuns sâmbătă la un acord pentru a debloca acest ajutor de 18 miliarde de euro oferit Ucrainei, în pofida veto-ului ungar. Soluţia găsită este de a atrage această sumă prin emitere de datorie cu garanţii oferite doar de statele membre, nu de bugetul comunitar.

 

Ungaria spunea că va ajuta direct Ucraina

 

Ungaria dorea să furnizeze un ajutor financiar de 187 de milioane de euro pentru Ucraina, ca parte a contribuţiei sale la viitorul pachet financiar al UE în valoare de 18 miliarde de euro în 2023 pentru Kiev.

Decretul semnat de Viktor Orban mai prevedea că ministrul de externe ungar Peter Szijjarto va trebui să înceapă discuţii cu Ucraina pentru a încheia un acord necesar pentru furnizarea asistenţei financiare Kievului.

 

Îngheţarea fondurilor destinate Ungariei

 

Marea majoritate a statelor membre ale Uniunii Europene au convenit, în principiu, să îngheţe miliarde de euro din fondurile de la bugetul UE alocate Ungariei după o reuniune a reprezentanţilor permanenţi ai statelor membre de la Bruxelles, au confirmat luni seara mai mulţi diplomaţi pentru dpa.

La Bruxelles există îngrijorări că fondurile UE nu sunt utilizate corespunzător în Ungaria din cauza măsurilor insuficiente adoptate de guvern împotriva corupţiei.

Cu puţin timp înaintea acestui acord, Comisia Europeană a reînnoit o recomandare conform căreia subvenţiile alocate Ungariei, în valoare de aproximativ 7,5 miliarde de euro, ar trebui îngheţate până când guvernul naţionalist de dreapta al prim-ministrului Viktor Orban va îndeplini pe deplin promisiunile de a respecta statul de drept.

Pentru suspendarea fondurilor este nevoie de votul unei majorităţi calificate, adică cel puţin 15 din cele 27 de state membre ale UE, care împreună trebuie să alcătuiască cel puţin 65% din populaţia totală a Uniunii. 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel