Ucraina pune presiune pe Germania și dezvăluie: Nemții încă ezită să livreze tancuri Leopard 1 și vehicule Marder

Darius Muresan |
Data publicării:
Tanc german Leopard 1A5, produs de gigantul Rheinmetall
Tanc german Leopard 1A5, produs de gigantul Rheinmetall

Ministrul ucrainean de Externe, Dmitro Kuleba, a reproşat marţi Berlinului că nu a livrat blindate Ucrainei, crescând presiunea asupra cancelarului german Olaf Scholz care se opune unei iniţiative singulare a Germaniei în acest sens, relatează Agerpres, care citează France Presse.

'Semnale dezamăgitoare vin din Germania, în timp ce Ucraina are nevoie în prezent de tancuri Leopard şi vehicule de luptă ale infanteriei Marder pentru eliberarea poporului nostru şi a-l salva de la genocid', declară Kuleba într-un mesaj pe Twitter.

'Nu există un singur argument raţional care să justifice de ce acest armament nu poate fi livrat, ci doar temeri abstracte şi scuze. De ce îi este frică Berlinului, iar Kievul nu se teme?', se întreabă el.

 

Liderii germani se exprimă evaziv în legătură cu subiectul



Cancelarul Olaf Scholz, la fel şi ministrul său al apărării, Christine Lambrecht, - ambii membri ai Partidului Social-Democrat (SPD) - s-au exprimat luni evaziv când au fost întrebaţi despre potenţialele livrări de blindate către Ucraina.

Cu toate acestea, presiunea creşte asupra lui Scholz într-un moment în care Ucraina repurtează noi succese militare împotriva armatei ruse.

În cadrul coaliţiei de guvernământ din Germania, compusă din social-democraţi, Liberali (FDP) şi Verzi, au apărut disensiuni, ridicându-se voci pentru a cere livrarea de tancuri.


Atitudinea ezitantă de mult timp a Germania faţă de Moscova după declanşarea războiului în urmă cu şase luni şi lipsa iniţială de sprijin militar din partea Berlinului pentru Kiev a iritat profund guvernul preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski, comentează AFP.

De multă vreme ataşată pacifismului, Germania a întârziat în furnizarea de arme Ucrainei, acceptând la început doar să-i livreze arme defensive. Însă, de acum, ea îşi asumă o 'responsabilitate specială' de a ajuta Ucraina în a-şi consolida sistemele de artilerie şi componenta de apărare antiaeriană.

 

Industria germană vrea să livreze, decizia e amânată de clasa politică de la Berlin

 

Încă din luna aprilie compania germană de armament Rheinmetall are în vedere să livreze Ucrainei și tancuri Leopard, nu doar mașini de luptă pentru infanterie Marder.

Este vorba de tancuri de tipul A1 scoase din înzestrarea Forțelor Armate ale Germania, pe care producătorul german de armament le pune la dispoziția Ucrainei.

În total, este vorba despre furnizarea a până la 50 de tancuri de tipul Leopard 1, predecesorul lui Leopard A2 aflat în înzestrarea Bundeswehrului. Potrivit publicației ucrainene Defense Expres, în depozitele germane se află aproximativ 100 de unități Leopard 1A5 dezafectate.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel