Ucraina: Poroșenko, lege împotriva ”agenților de influență ruși”

Tudor Curtifan / 20 sep 2018 / 17:03
Preşedintele ucrainean, Petro Poroşenko
Preşedintele ucrainean, Petro Poroşenko

Preşedintele ucrainean Petro Poroşenko a cerut joi, cu câteva luni înainte de alegerile prezidenţiale din Ucraina, adoptarea unei legi pentru crearea unui statut de 'agent de influenţă', sub care să fie înregistrate media considerate proruse, invocând 'securitatea informaţională' a ţării, relatează AFP.

'Vedem că a cincea coloană îşi ridică capul!', a spus Poroşenko în discursul său anual adresat Radei Supreme (parlamentul unicameral).

'O reţea de agenţi ruşi rămâne activă în Ucraina, ea preia sub controlul său mass-media şi creează organizaţii prezentate ca independente. Acestea sunt independente în Ucraina, dar sub controlul Kremlinului şi incită la sentimente antiucrainene, antieuropene şi antiamericane', a afirmat preşedintele ucrainean.

'Susţin deci ideea unui proiect de lege privind înregistrarea agenţilor de influenţă ai ţării agresoare', a conchis Poroşenko.

Acest calificativ aminteşte de cel al 'agenţilor străini' care se aplică în Rusia din 2012 organizaţiilor care beneficiază de finanţare din străinătate şi desfăşoară o 'activitate politică'.

Măsura, amintind de un termen folosit în perioada sovietică pentru disidenţi, a fost extinsă anul trecut la media internaţionale, ca răspuns la înregistrarea în SUA a canalului de televiziune rusesc RT (Russia Today, controlat de Kremlin) sub acest calificativ.

Chiar înainte ca preşedintele Petro Poroşenko să se exprime, ideea unei astfel de legi în Ucraina, propusă de un partid din coaliţia de guvernământ, a fost criticată de Uniunea ucraineană pentru drepturile omului din Helsinki, întrevăzând în acest demers un recul al libertăţilor publice.

Dar preşedintele ucrainean insistă asupra importanţei 'securităţii informaţionale' odată cu apropierea alegerilor prezidenţiale, preconizate pentru primăvara anului 2019, la care ar urma să se prezinte, în pofida unei popularităţi scăzute.

'O parte din câmpul nostru informaţional este ocupat, aşa cum este ocupat o parte din teritoriul nostru', a apreciat Poroşenko.

Ucraina şi Rusia au relaţii extrem de tensionate după sosirea la putere a prooccidentalilor la Kiev în 2014, ce a fost urmată de anexarea peninsulei Crimeea de către Moscova şi conflictul din estul Ucrainei, soldat până acum cu circa 10.000 de morţi, între armata ucraineană şi separatiştii proruşi susţinuţi - potrivit Kievului şi Occidentului - de către Rusia.

Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2021 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy