Ucraina poate primi drone de luptă MQ-1C Grey Eagle din SUA

Gheorghiță Orjanu |
Data publicării:
Drona MQC-Grey Eagle
Drona MQC-Grey Eagle

Administrația Biden intenționează să vândă Ucrainei patru drone MQ-1C Grey Eagle care pot fi înarmate cu rachete Hellfire pentru a fi folosite pe câmpul de luptă împotriva Rusiei, au declarat trei persoane care cunosc situația mai îndeaproape, potrivit unui articol de ieri al Reuters.

Vânzarea aeronavelor fără pilot (UAV) fabricate de General Atomics ar putea fi încă blocată de Congres, au precizat sursele, adăugând că există, de asemenea, riscul unei inversări de politică de ultim moment, care ar putea periclita planul revizuit la Pentagon în ultimele săptămâni.

Ucraina a folosit mai multe tipuri de UAV cu rază mai mică de acțiune împotriva forțelor ruse care au invadat țara la sfârșitul lunii februarie. Acestea includ AeroVironment (AVAV.O) RQ-20 Puma AE și cele turcești Bayraktar-TB2.

Dar MQ-1C Grey Eagle reprezintă un salt în tehnologie, deoarece poate zbura până la 30 de ore sau mai mult, în funcție de misiune și poate aduna cantități uriașe de date. Versiunea pentru Forțele Terestre americane (US Army) poate transporta până la opt din puternicele rachete Hellfire.

Vânzarea este semnificativă, deoarece pune în premieră pe câmpul de luptă un sistem american reutilizabil avansat, capabil de mai multe lovituri în adâncimea dispozitivului rusesc, potrivit Reuters.

Administrația președintelui Joe Biden intenționează să notifice Congresul, în zilele următoare, despre potențiala vânzare către Ucraina, cu un anunț public așteptat după aceea, a declarat un oficial american.

Au fost rezervați bani din Inițiativa de Asistență pentru Securitatea Ucrainei - recent aprobată de 40 de miliarde de dolari - pentru a finanța atât posibila vânzare, cât și pregătirea necesară pentru operarea dronelor MQ-1C Grey Eagle, potrivit oficialului american și a uneia dintre persoanele aflate la curent cu vânzarea.

„În general, MQ-1C este o aeronavă mult mai mare, cu o greutate maximă la decolare de aproximativ trei ori mai mare decât cea a lui Bayraktar-TB2, cu avantaje proporționale în ceea ce privește capacitatea de sarcină utilă, raza de acțiune și anduranța”, a spus expertul în drone Dan Gettinger, de la Vertical Flight Society.

MQ-1C este, de asemenea, compatibil cu o varietate mai mare de muniții decât Bayraktar-TB2. Bayraktar-urile ucrainene sunt echipate cu rachete MAM-L fabricate în Turcia de 22 kg, aproximativ jumătate din masa unei Hellfire.

Instruirea pe sistemul UAV realizat de General Atomics durează de obicei luni de zile, a spus Gettinger, dar a fost propus un plan pentru a pregăti, în câteva săptămâni cu noțiunile de bază, mecanicii de întreținere și operatorii ucraineni cu experiență, au precizat sursele.

MQ-1C poate zbura cu viteză maximă de 280 km/h și poate atinge o altitudine de cel mult 8.840 de metri. Are o rază de acțiune maximă de 400 de km, putând rămâne în aer până la 36 de ore la un plafon de serviciu de până la 7.600 m. Pe lângă rachetele Helfire, mai poate fi echipat cu bombe GBU-44/B Viper Strike sau rachete antiaeriene AIM-92 Stinger, sarcina utilă maximă fiind de 360 kg.

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel