Ucraina încearcă să controleze granița de nord cu dronele Bayraktar TB2

Cătălin Costea |
Data publicării:

Surse naționale ucrainene au informat că, pe 15 februarie, o aeronavă fără pilot Bayraktar TB2 a fost identificată pentru prima dată în timp ce executa o misiune de recunoaștere în nordul Ucrainei. Drona a decolat în timpul nopții de pe aerodromul militar din Ciuguev, iar în jurul orei 09.00 era poziționată la nord de localitatea Korosten, regiunea Jitomir.

Informațiile furnizate au la bază imaginile obținute de pe platforma specializată Flightradar24, care permite monitorizarea traiectelor vehiculelor aeriene pe baza datelor obținute de la transponderele aeronavelor.

Confirmarea faptului că aeronava vizată este un Bayraktar TB2 ucrainean vine în urma analizării parametrilor de zbor (profil de zbor cu manevre frecvente în direcție; altitudine mică de zbor, de aproximativ 5,5 km și viteză mică de deplasare, de aproximativ 200 km/h), precum și din indicativul de zbor alocat, specific aparatelor fără pilot.

1. -imagine fara descriere- (ukb_09984700.jpg)

Aparent fără o importanță prea mare, indirect știrea transmite unele informații semnificative despre capabilitatea bazată pe drone a Forțelor Aeriene ucrainene. În primul rând, rezultă că Ucraina are  desfășurată în acest moment o rețea de stații terestre care permit dronei Bayraktar TB2 să opereze pe zone largi din regiunile de nord ale țării.

În al doilea rând, rezultă că s-a reușit implementarea infrastructurii terestre pentru aceste drone pe aerodromuri suplimentare, din centrul și nordul țării, întrucât înainte Bayraktar TB2 decola regulat doar de pe aerodromurile din vest (Starokonstantinov) și sud (Nikolaev), iar pentru misiunile din est din Harkov (Ciuguev).

Pe lângă aspectele legate de infrastructură, se înțelege că personalul Regimentului 383 Aviație fără pilot - Hmelnițki a ajuns la un nivel de pregătire care permite unității să utilizeze dronele Bayraktar TB2 pe toate direcțiile strategice de acțiune și, foarte probabil, simultan în misiuni de recunoaștere și atac.

De fapt, inclusiv cu scop propagandistic, ministrul ucrainean al Apărării Oleksei Reznikov a ținut să precizeze personal utilizarea extinsă a dronelor Bayraktar TB2 în cadrul exercițiului de comandament și stat major „Zametil/Viscol-2022”, pe care Forțele Armate ucrainene îl desfășoară în perioada 10 - 20 februarie în replică la exercițiul ruso-belarus “Allied Resolve-2022”.

Tot astăzi, Ucraina a mai organizat un zbor de cercetare similar, la granița cu Autoproclamata Republică Transnistreană (ART), foarte probabil pentru a monitoriza situația trupelor rusești dislocate în zonă.

2. -imagine fara descriere- (ukb2_52474700.jpg)

Datele limitate obținute din monitorizarea transponderului nu au permis stabilirea tipului aeronavei, însă este foarte probabil ca acesta să fi fost unul dintre cele trei noi elicoptere de patrulare Airbus H125 primite din Franța pe 4 februarie și intrate în înzestrarea Departamentului Regional Sud - Odesa al Serviciului Graniței de Stat.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel