Ucraina, în stare de război. Poroșenko a semnat decretul privind mobilizarea parțială

Tudor Curtifan |
Data actualizării: | Data publicării:
fortele special din Ucraina
fortele special din Ucraina

Președintele ucrainean Petro Poroșenko a semnat decretul de instituire a stării de război în Ucraina.

În conformitate cu documentul, publicat pe site-ul Președinției din Ucraina, informează portalul deschide.md, Marele Stat Major al Armatei din Ucraina urmează să inițieze mobilizarea parțială. Starea de război ar urma să intre în vigoare de luni (26 noiembrie), ora locală 14:00, până în data de 25 ianuarie 2019, aceeaşi oră, deşi aceasta ar putea fi ridicată oricând, după cum explică SNBO.

Totuși, într-un discurs către naţiune, Petro Poroşenko a menţionat că intenţionează să instituie starea excepţională începând din 28 noiembrie, ora locală 09:00, pentru 30 de zile, şi nu începând cu ziua de luni, aşa cum a decis în ajun Consiliul Securităţii Naţionale şi Apărare (SNBO). 

'Doresc să vă anunţ decizia mea - voi propune parlamentului să instituie starea excepţională pentru 30 de zile. De ce? Pentru ca legea marţială să nu se suprapună cu campania electorală nici măcar pentru o zi', a explicat preşedintele ucrainean, încercând să înlăture temerile unor partide că prin instituirea stării excepţionale ar încerca de fapt să anuleze alegerile prezidenţiale preconizate în primăvara anului viitor. 

Decretul semnat de președintele Poroșenko trebuie să fie aprobat de Rada Supremă (Parlamentul unicameral) de la Kiev.

Situația și așa tensionată dintre Ucraina și Federația Rusă a degenerat după ce ieri Forţele navale ucrainene au anunţat că Rusia a deschis focul asupra unui grup de nave ucrainene în Marea Neagră, în urma incidentului fiind răniţi şase marinari ucraineni.

Navele Ucrainei care au fost  arestate de Armata rusă încercau să treacă prin strâmtoarea Kerci pentru a ajunge în Marea Azov, unde se afla destinaţia lor finală, portul Mariupol. Incidentul armat a avut loc după ce trecerea convoiului ucrainean a fost blocată iniţial de un cargou rus plasat sub podul dintre Crimeea şi Rusia, peste strâmtoarea Kerci.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel