Ucraina: Ianukovici spune că Occidentul l-a ”trădat” în timpul ”loviturii de stat” din 2014

Tudor Curtifan / 07 feb 2019 / 09:53
Viktor Ianukovici, fostul președinte al Ucrainei
Viktor Ianukovici, fostul președinte al Ucrainei

Aflat în exil la Moscova, fostul şef al statului ucrainean, Viktor Ianukovici, spune că în februarie 2014 în timpul debutului crizei din Ucraina a fost ”înșelat” și ”trădat” de Occident.

Referindu-se la agitata perioadă a mişcării de contestare, Ianukovici a declarat că liderii europeni l-au 'înşelat' şi 'trădat' în februarie 2014, când au semnat - ca garanţi - acordul său cu opoziţia privind reglementarea crizei.

'M-au înşelat, m-au trădat sau cum spun unii politicieni ucrainenii "m-au făcut ca pe un fraier"', susţine fostul lider ucrainean, citat de TASS.

La 21 februarie 2014, Ianukovici şi liderii opoziţiei ucrainene au semnat un acord privind soluţionarea crizei din Ucraina, dar a doua zi Rada Supremă (parlamentul ucrainean) s-a reunit în plen şi l-a destituit pe şeful statului, a cărui plecare o cerea strada, la putere venind forţele prooccidentale.

Ianukovici a fugit în Rusia, iar Moscova, care nu voia să lase Ucraine să iasă de pe orbita sa, a catalogat schimbarea de putere de la Kiev drept o 'lovitură de stat' cu sprijin occidental.

Sosirea forţelor prooccidentale la putere în Ucraina a fost urmată de anexarea în martie 2014 a peninsulei Crimeea de către Rusia şi de declanşarea conflictului cu separatişti proruşi în regiunile de est ale Ucrainei, soldat cu peste 13.000 de morţi până în prezent.

Viktor Ianukovici, al cărui regim a fost considerat unul dintre cele mai corupte din Ucraina, a fugit în Rusia în urma mişcării de contestare prooccidentală fără precedent care a dus la destituirea sa. El a fost condamnat la sfârşitul lunii ianuarie la 13 ani de închisoare pentru 'înaltă trădare' în Ucraina, unde procesul s-a derulat în absenţa sa.

Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2021 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt1
YesMy