Ucraina cere SUA avioane F-16 și F-15. Un pilot ucrainean spune că există un plan pentru ca piloții să învețe rapid să zboare pe F-uri

Tudor Curtifan |
Data actualizării: | Data publicării:
F-16, sursă foto: US Air Force
F-16, sursă foto: US Air Force

Piloții ucraineni au făcut un apel către SUA pentru ca americanii să livreze aeronave de luptă de tip F-16, F-15 și chiar F/A-18, considerând că o astfel de măsură ar contribui decisiv la înfrângerea invadatorului rus. Ucrainenii mai spun că pot rezolva problema pilotării acestor aeronave și problema tehnicienilor pentru ele.

Din punct de vedere numeric Ucraina e surclasată de Federația Rusă în ceea ce privește numărul de avioane. Cu toate acestea, la mai bine de două luni de război, agresorul rus nu a reușit să controleze cerul Ucrainei, în pofida faptului că a anunțat acest lucru încă din primele zile ale invaziei neprovocate.

Trecând peste cifrele pe care le prezintă rușii, mult exagerate, publicația franceză Opex360 scrie că de la începutul invaziei ucrainenii au pierdut cam 23 de avioane de luptă. E vorba de 11 avioane MiG-29, 3 avioane Su-27 (dintr-un total de 32), 3 avioane Su-24 (dintr-un total de 12) și 6 avioane de tip Su-25 (dintr-un total de 17). Cifrele nu pot fi confirmate.

Ceea ce e clar e că Ucraina nu stă bine la avioane de luptă. Nu stătea nici înainte de invazia din 24 februarie. În acest context ucrainenii au lansat numeroase apeluri către aliați pentru a trimite avioane. Cel mai aproape de a face acest lucru au fost Polonia și Slovacia care și-au manifestat intenția de a livra MiG-29 din perioada sovietică, avioane pe care ucrainenii le pot pilota fără probleme. Au cerut în schimb alte aparate occidentale și nu au fost dispuși la a efectua transferul direct ci printr-un stat terț. 

 

Ucrainenii cer însă și avioane americane F-16 și F-15 și spun că au un plan pentru a învăța rapid să zboare cu ele

 

Ucrainenii cer însă și avioane americane. Într-un clip video difuzat pe rețelele de socializare săptămâna trecută, preluat și de publicația franceză Opex360, un pilot ucrainean spune că țara sa are nevoie de avioane americane și că există un program pentru instruirea rapidă a piloților și tehnicienilor.

„Avem nevoie de mai multe avioane de luptă pentru a înfrunta în aer inamicul. Avioanele americane F-16, F-15 și F/A-18 ne-ar ajuta să înclinăm decisiv balanța în favoarea noastră”, a precizat pilotul ucrainean care a subliniat superioritatea tehnologică, în ceea ce privește sistemele radar și de armament a aparatelor americane. 

El a adăugat că ucrainenii au inclusiv un plan pentru ca piloții și tehnicienii să poată opera aceste avioane, fără să intre în detalii. „O decizie trebuie luată acum, până nu va fi prea târziu”, a conchis pilotul ucrainean.

 

 

Fostul șef al aviației militare a Ucrainei spune că ar fi nevoie de cel puțin o escadrilă de F-16

 

2. F-16, SUA.... (f-16-sua-us-air-force_50382600.jpg)

F-16, SUA. Sursă foto: US Air Force

Sursa citată amintește că un apel identic a fost făcut săptămâna trecută și de generalul ucrainean Serhii Drozdov, fostul șef al Statului Major al Forțelor Aeriene Ucrainene. 

Generalul ucrainean a precizat, citat și de presa americană, că Ucraina ar avea nevoie de cel puțin o escadrilă de F-16 Fighting Flacon sau F-15 iar în baza unui program al Kievului, piloții ucraineni ar putea învăța să piloteze astfel de avioane într-un ritm accelerat, el dând chiar și un orizont de timp, în două sau trei săptămâni.

Publicația Opex360 conchide precizând că declarațiile sunt foarte optimiste, și chiar dacă acest lucru s-ar putea realiza, nu e suficient doar să înveți cum să decolezi și să aterizezi cu un F-16 Fighting Falcon, ci e nevoie de timp și antrenament pentru a fructifica la maximum performanțele unor asemenea aeronave. Iar acest lucru se aplică și tehnicienilor de la sol însărcinați cu întreținerea avioanelor.

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel