În urma celui mai recent atac cu drone și rachete ATACMS, Forţele Armate Ucrainene au lovit și ultima navă rusă purtătoare de rachete din Marea Neagră

Statul Major al Forțelor Armate Ucrainene a anunțat marți seara că, în cadrul atacului din noaptea de duminică, a reușit și distrugerea ultimei nave de luptă rusă înarmată cu rachete de croazieră Kalibr pe care Flota Rusă  o mai avea staționată în Marea Neagră.

După toate datele, nava purtătoare de rachete Tsiklon (Ciclon), Proiect 22800, a fost lovită în timpul aceluiași atac în urma căruia Forțele Navale ucrainene anunțaseră anterior că a avut ca rezultat distrugerea dragorului rus de mine Kovrovets.

Purtătorul de cuvânt al marinei ucrainene, Dmitro Pletenchuk, a declarat anterior pentru Radio Free Europe/Radio Liberty că există posibilitatea ca nava să fi fost „pierdută”, dar nu a putut confirma știrea la momentul respectiv.

Pletenchuk a adăugat că dacă Tsiklon ar fi într-adevăr scufundată, ar însemna pierderea ultimei nave purtătoare de rachete a Rusiei din Marea Neagră. Potrivit acestuia, din cinci nave ruse de luptă Proiect 22800 (purtătoare de rachete) două au fost distruse, două au fost retrimise în Marea Caspică, iar una se află în prezent la un șantier naval.

Oficialii de la Kiev spun că atacurile au permis Ucrainei să preia inițiativa în Marea Neagră și să suprime capacitatea Moscovei de a efectua lovituri cu rachete pe teritoriul ucrainean de pe platformele navale.

Statul Major ucrainean nu a precizat amploarea avariilor cauzate navei, în timp ce din partea Rusiei nu există până la acest moment niciun comentariu legat de incident.

Ministerul rus al Apărării a declarat după atacul ucrainean că forțele sale au doborât nouă rachete americane ATACMS deasupra Crimeei, iar guvernatorul rus Mikhail Razvozhayev a precizat că nimeni nu a fost rănit în atac, însă unele clădiri rezidențiale au fost avariate.

Tsiklon, înarmată cu diverse sisteme de armament, inclusiv cu rachete de croazieră Kalibr, a fost a fost construită în șantierul naval Kerci și a intrat în serviciul de luptă în iunie anul trecut. Potrivit lui Pletenchuk de când a intrat în serviciul de luptă nava nu a lansat nicio rachetă.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel