Ucraina afirmă că Pentagonul a informat-o că Armata SUA nu o va abandona în cazul în care Rusia reia agresiunea

Tudor Curtifan |
Data actualizării: | Data publicării:

Ministrul Apărării de la Kiev, Andrei Taran, a purtat o discuție telefonică cu omologul său american, Lloyd Austin, secretarul Apărării și șeful Pentagonului.

În acest context, discuția e confirmată atât de Kiev, cât și de Washington. Diferența însă între cele comunicate de cele două capitale cu privire la discuția purtată de cei doi diplomați e sesizabilă. 

Pe de o parte Ucraina susține că SUA au informat-o cu privire la sprijinul pe care îl acordă Kievului și, mai mult, Washingtonul și-ar fi manifestat disponibilitatea de a sprijini Ucraina în fața agresiunii Rusiei.

Un comunicat oficial al Ministerului Apărării de la Kiev, citat de publicația Ukrinform, aflăm că „Lloyd Austin și-a exprimat îngrijorarea cu privire la acțiunile recente ale Federației Ruse și l-a asigurat pe ministrul Apărării din Ucraina de disponibilitatea sa de a oferi sprijin Ucrainei în contextul agresiunii continue a Rusiei în estul Ucrainei și în Crimeea. Secretarul Apărării din SUA a subliniat că, în cazul unei escaladări a agresiunii rusești, Statele Unite nu vor abandona Ucraina și nu vor permite Moscovei să își continue agresiunea”.

Mai mult, Kievul susține că șeful Pentagonului a fost informat despre situația politico-militară de pe front și din teritoriile „ocupate temporar din Donetsk și Luhansk, Crimeea și din jurul frontierelor Ucrainei”. 

S-a discutat și despre sângerosul atac al separatiștilor din 26 martie, cel care pare să fi pus capăt armistițiului. Atunci, patru soldați ucraineni au murit, în cea mai sângeroasă zi pentru Armata Ucrainei din ultimii ani.

Declarația oficială a Ministerului Apărării de la Kiev este cel puțin surprinzătoare în contextul în care ea depășește cu mult cadrul diplomatic cu care suntem obișnuiți atunci când ministerele informează oficial după asemenea întrevederi sau discuții telefonice. Așa cum vom vedea, SUA nu confirmă.

 

SUA nu spun nimic despre „sprijin acordat Ucrainei” într-o ciocnire cu Rusia. Declarația Washingtonului e mai echilibrată

 

Accesând site-ul Departamentului Apărării de la Washington și analizând comunicatul pe care americanii l-au dat după discuția dintre cei doi oficiali, lucrurile par mai echilibrate decât anunță ucrainenii. 

Washingtonul confirmă discuția de ieri care a atins teme de securitate regională. Dar americanii se rezumă să transmită: „Secretarul Austin a reafirmat sprijinul neclintit al SUA pentru suveranitatea Ucrainei, integritatea teritorială și aspirațiile euro-atlantice. El a condamnat escaladările recente ca urmare a acțiunilor agresive și provocatoare ale Federației Ruse în estul Ucrainei și și-a exprimat condoleanțele ministrului Taran după moartea celor patru soldați ucraineni pe data de 26 martie”.

Americanii mai spun că șeful Pentagonului a „reiterat angajamentul SUA pentru consolidarea forțelor militare ale Ucrainei pentru se apăra cât mai eficient de agresiunea rusă”. 

Potrivit Departamentului Apărării, din 2014 până în prezent, SUA au oferit asistență de securitate Ucrainei în valoare de 2 miliarde de dolari. 

Vedem așadar că SUA își reafirmă sprijinul pentru suveranitatea Ucrainei, declarație pe care Washingtonul o reiterează în ultimii ani. Dar comunicatul părții americane este într-o notă mult mai diplomată.

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel