Ucraina: Activitatea submarinelor ruseşti încalcă Convenția de la Montreux

S.I. Catalin |
Data actualizării: | Data publicării:

Ucraina a înregistrat activitatea submarinelor rusești în Bosfor și a notificat Turcia cu privire la încălcarea de către Rusia a Convenției de la Montreux, a precizat Leonid Zaliubovsky, reprezentant al Statului  Major General al Forțelor Armate ale Ucraine, potrivit agenției de presă Ukrinform.

Armata ucraineană a furnizat date relevante părții turce prin intermediul Ministerului de Externe al Ucrainei. ,,Observăm activitatea submarinelor rusești care, sub pretextul reparațiilor, încalcă de fapt Convenția de la Montreux cu privire la trecerea prin Strâmtoarea Bosfor, și de care răspunde Turcia, a spus Zaliubovski.

Acesta a precizat că Ministerul de Externe al Ucrainei a semnalat Turciei “încălcările” efectuate de către Federația Rusă.

Zaliubovsky a adăugat că, sub pretextul întreținerii tehnice, Federația Rusă își desfășoară submarinele în Marea Mediterană, fapt ce contravine prevederilor Convenției de la Montreux. În plus, el a declarat într-un raport în cadrul unei conferințe științifice internaționale privind dreptul maritim că, în ultimele două luni, armata ucraineană a înregistrat o activitate intensă a Rusiei, atât în Marea Mediterană, cât și în Marea Neagră.

Citeşte şi: Rusia vrea revizuirea Convenției de la Montreux ca răspuns la prezența NATO în Marea Neagră

,,În conformitate cu această convenție [Montreux], statele din regiunea Mării Negre își pot trimite submarinele dincolo de Marea Neagră doar pentru unicul scop al întreţinerii tehnice. Însă, Federația Rusă, sub pretextul întreținerii tehnice, organizează o desfășurare completă a submarinelor în Marea Mediterană. Aceasta este o încălcare evidentă a dreptului internațional ", a spus Zaliubovski.

El a mai precizat că, în următorii trei-patru ani, Rusia intenționează să construiască alte 14 nave de război pe care vrea să le aducă în largul Mării Negre.

Comentariu DefenseRomania: Potrivit Convenției de la Montreux, navele militare de linie ale statelor riverane la Marea Neagră au trecerea autorizată (cu condiţia să treacă prin strâmtori doar câte una o dată, escortate de cel mult două torpiloare, dacă au un tonaj de peste 10.000 t). Este autorizată şi navigaţia pentru submarinele acestor state riverane, construite sau cumpărate în afara Mării Negre (un singur drum autorizat, cel spre portul oficial de staţionare) sau a celor construite e şantierele Mării Negre dacă este nevoie să meargă pentru reparaţii, cu condiţia ca Turcia să fie anunţată în timp util şi cu obligaţia absolută să navigheze pe timp de zi şi la suprafaţă.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel