Ucraina a folosit un ''truc genial'' pentru a distruge crucișătorul Moskva: Dronele Bayraktar TB2 au fost folsite pe post de momeală

S.I. Catalin |
Data actualizării: | Data publicării:

Ucraina a reușit să trimită pe fundul Mării Negre nava amiral a Flotei ruse de la Marea Neagră, crucişătorul Moskva, pe care ruşii o considerau de nescufundat, apelând la un mic ''truc tactic''. Astfel, după cum relatează cotidianul ucrainean Obozrevatel, armata ucraineană a folosit ca momeală pentru sistemele de apărare ale crucișătorului Moskva două drone Bayraktar TB2, astfel încât sisteme radar ale navei să nu observe apropierea rachetelor Neptun.

Potrivit cotidianul Obozrevatel, care citează ziarul britanic Daily Mail, prin reuşita atacării crucişătorului Moskva, ucrainenii au arătat încă o dată lumii întregi cât de slabă este cu adevărat mașina militară a Federației Ruse, aşa zisa ''a două armată a lumii''.

„Mândria Flotei ruse de la Marea Neagră a fost distrusă într-una dintre cele mai ingenioase operațiuni ale acestui războiului”, a scris ziarul Daily Mail.

Jurnaliștii britanici au relatat că, pe 13 aprilie, armata ucraineană a ridicat de la sol două drone Bayraktar TB2, acestea fiind folosite pentru a distrage atenția sistemelor de apărare ale crucişătorului „Moskva'', în timp ce alte două rachete anti-navă Neptun era lansate asupra navei ruse.

Strategia atacului planificat de armata ucraineană pe a lovi crucișătorul „Moskva”. Sursa foto: cotidianul Obozrevatel, cu preluare de la ziarul britanic Daily Mail.

Atacul a avut loc într-un moment în care nava amiral a Flotei ruse de la Marea Neagră se deplasa  la aproximativ 100 km de Odesa, în zona Insulei Şerpilor.

Citeşte şi: Primele imagini din satelit cu crucişătorul Moskva după ce a fost lovit de rachetele Neptun. Nava se afla la 80 de mile marine de Odessa

Mass-media ucraineana susţine că echipajul crucişătorului „Moskva’’ a ’’muşcat’’ momeala armatei ucrainene și au monitorizat îndeaproape dronele Bayraktar TB2 care survolau deasupra navei ruse.

Preocupaţi cu prezenţa acestor drone, probabil intenţionând să le doboare, echipajul crucişătorului „Moskva’’ a fost luat prin surprindere când două rachete anti-navă Neptun R360, fabricate în Ucraina, care au fost lansate dintr-o baterie a unui sistem de apărare costieră, i-au lovit în plin.

Mai concret, lovirea crucişătorului „Moskva’’ a fost posibilă datorită faptului că rachetele anti-navă Neptun pot fi detectate de sistemele radar doar în momentul lansării, când acestea se ridică în aer. După lansare, detectarea acestor rachete este aproape imposibilă, deoarece se deplasează la o altitudine de câţiva metrii de nivelul mării.

Dacă mai luăm în calcul şi condiţiile meteo nefavorabile care au făcut şi mai ’’invizibile’’pe radar rachetele anti-navă Neptun, toţi aceşti factori nu au permis radarelor crucișătorului să detecteze atacul lansat de ucraineni.

Până în acest moment nu există o confirmare oficială din partea armatei ucrainene că aceasta a fost strategia la care a recurs pentru a distruge nava amiral a Flotei ruse de la Marea Neagră. Probabil adevărul îl vom afla după încheierea acestui conflict, deoarece cei mai mulţi vor tinde să susţină că relatările apărute în mass-media ucraineană seamănă mai multe cu scenarii SF desprinse din filmele hollywoodiene. 

Acest atac, după cum au comentat şi alţii oficialii occidentali, a demonstrat capacitatea Ucrainei de a lovi forțele ruse de ocupaţie, chiar și în zonele în care se considerau invulnerabile.

Acest incident reprezintă o altă pierdere uriașă pentru Rusia. Astfel, li s-a demonstrat din nou ruşilor că sunt vulnerabili, mai ales că rezultatul atacului asupra crucişătorului „Moskva’’a fost decis de competenţa militarilor ucraineni.

În seara zile de 13 aprilie, mass-media de la Kiev, citând mai mulţi oficiali ucraineni, raporta că nava amiral a Flotei ruse de la Marea Neagră, crucișătorul rus „Moskva” a fost lovit de sistemul de rachete de coastă RK-360MT „Neptun”.

După cum bine ştim, Rusia nu a recunoscut nici până acum că nava sa a fost lovită de rachete anti-navă ucrainene şi înaintează versiunea că un incendiu, urmat de explozia magaziei de muniţii, a dus la avarierea crucişătorului Moskva.

In urma cu doua zile, un oficial american a declarat pentru agenţia de presă Reuters, sub protecţia anonimatului, că Statele Unite consideră că crucişătorul rus Moskva, care s-a scufundat joi în Marea Neagră, a fost într-adevăr lovit de două rachete ucrainene Neptun.

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel