Ucraina a distrus tancuri rusești T-62 și blindate BTR-82, cu drone civile înarmate cu grenade antitanc americane (VIDEO)

Cătălin Costea |
Data actualizării: | Data publicării:

Încercările neobosite ale ucrainenilor de a elimina blindatele rusești din Ucraina au atins valențe pe care rușii cu greu și le-ar fi imaginat înainte de invazie, în unele cazuri performanțele fiind adevărate demonstrații de creativitate și precizie.

Pe 18 iulie, Serviciul de Securitate al Ucrainei,principala agenție de combatere a terorismului din Ucraina, a postat pe rețelele de socializare un montaj de videoclipuri care prezintă atacuri executate asupra forțelor ruse cu una sau mai multe drone de tipul quadcopter, Autel EVO 2, ale agenției.

 

 

Lansând grenade antitanc de 40 mm, de fabricație americană, cărora li s-au atașat aripioare pentru stabilizare, dronele de doar 7.500 de dolari au lovit decisiv un tanc T-62MV, un vehicul de geniu și un transportor blindat BTR-82A.

O grenadă creată pentru a străpunge armura cu focosul său puternic are suficientă putere explozivă pentru a distruge armura superioară subțire a unui tanc sau transportor blindat și, în același timp,  să provoace suficiente daune astfel încât să scoată vehiculul din luptă, mai ales dacă lovește compartimentul motorului așa cum s-a întâmplat în atacul asupra tancului T-62MV.

Într-un alt caz, petrecut foarte probabil în regiunea Herson în urmă cu aproximativ două săptămâni, o grenadă de mână RGD-5, introdusă într-un recipient din plastic pentru uz pescăresc, a fost lansată de o dronă direct prin trapa deschisă a conductorului unui tanc T-62M rusesc.

 

 

Grenada de mână se potrivește aproape perfect în dispozitivul pescăresc pentru aruncat momeală. Acesta stabilizează căderea ansamblului și reprezintă simultan parte a mecanismului de declanșare a grenadei, prin menținerea fixa a inelului declanșator în timp ce restul grenadei se va elibera sub forța impactului.

Ambele situații ilustrează diferite abordări ale atacurilor improvizate cu drone.comerciale și explozibili obișnuiți. Într-adevăr, în ultimul caz a fost nevoie de mult noroc și dexteritate în manevrarea aparatului. O grenadă de mână bine țintită poate deteriora echipamente externe, cum ar fi mitraliera sau antena radio a blindatului, dar este puțin probabil să îl scoată din luptă dacă nu ajunge în interiorul acestuia. Pe de altă parte, o grenadă antitanc bine plasată poate provoca daune semnificative fără a fi nevoie să cadă printr-o trapă deschisă.

 

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel