Ucraina a anunțat că a folosit în prima etapă a contraofensivei avioane MiG-29 primite de la Slovacia și Polonia

Darius Muresan |
Data publicării:
Avioane MiG-29 ale Forțelor Aeriene Slovace / Credit foto: Ministerul Apărării din Slovacia.
Avioane MiG-29 ale Forțelor Aeriene Slovace / Credit foto: Ministerul Apărării din Slovacia.

Şeful adjunct al Direcției Operaționale Principale a Statului Major General al Forțelor Armate ale Ucrainei, Oleksi Hromov, a declarat că Ucraina folosește deja avioane de luptă MiG-29 donate de Polonia și de Slovacia.

Cu toate acestea, a subliniat oficialul militar, armata ucraineană speră să primească şi avioane americane F-16. "Aș dori să remarc că, în iunie, au fost ridicate avioanele MiG-29 primite ca parte a asistenței tehnice internaționale din Polonia și din Slovacia" - a afirmat Hromov, citat de Rador. Acesta a mulțumit partenerilor pentru sprijinirea armatei ucrainene și și-a exprimat speranța că Ucraina va putea obține şi aeronave F-16.

"Le mulțumim sincer partenerilor noștri pentru sprijinul și asistența acordate și sperăm să vedem legendarele avioane de luptă F-16 pe cerul Ucrainei în viitorul apropiat" - a adăugat reprezentantul Statului Major General al Ucrainei. Amintim că, la începutul acestui an, Slovacia și-a anunțat disponibilitatea de a furniza Ucrainei avioane sovietice MiG-29.

Până la jumătatea lunii aprilie, Ucraina a primit 13 avioane din Slovacia. Polonia, de asemenea, a transferat aeronave MiG-29 Forțelor Aeriene Ucrainene. Armata ucraineană a primit 14 astfel de avioane de la partenerii polonezi.

Polonia intenționează să transfere un total de 20 de avioane MiG-29 în Ucraina, potrivit publicației ucrainene Ukrinform. La rândul său, Slovacia a transferat deja toate cele 13 avioane MiG-29 în Ucraina.

 

Slovacia a oferit Ucrainei toate avioanele MiG-29

 

Bratislava a declarat recent că aparatele MiG-29 reprezintă un sprijin semnificativ pentru Ucraina împotriva agresiunii militare ruse. 'Spre deosebire de vecinul nostru, noi nu ne foloseam de aceste avioane. Facem ceea ce trebuie', a afirmat el.

Donarea celor 13 avioane MiG-29 şi a unei părţi a sistemului de apărare antiaeriană Kub au făcut subiectul unui tratat interguvernamental între Slovacia şi Ucraina, aprobat de guvernul de la Bratislava în martie, precizează TASR.

În august 2022, Slovacia a retras o escadrilă de MiG-29 din serviciul de luptă al forțelor sale aeriene. Bratislava va primi compensații de la SUA și Uniunea Europeană pentru avioanele furnizate Ucrainei. Suma totală, potrivit presei slovace, va fi de aproximativ 1 miliard de dolari.

Slovacia se află în proces de achiziție a F-16 Fighting Falcon în cea mai modernă versiune Block 70 Viper.

CITEȘTE ȘI: Piloții străini vor să lupte în Ucraina. Scutaru: Să nu excludem că vom vedea F-16 sau Mirage 2000 luptând împotriva Rusiei mult mai repede

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

DC Media Group Audience

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel