U.S. Air Force se pregăteşte să renunţe la celebrele drone RQ-4 Global Hawk. Se fac speculaţii cu privire la dezvăluirea programului RQ-180

DefenseRomania Team |
Data actualizării: | Data publicării:

Zilele dronelor de recunoaștere RQ-4 Global Hawk sunt numărate, întrucât Forțele Aeriene ale SUA intenționează să renunţe treptat, până în anul 2027, la toate aceste vehiculele aeriene pe care încă le mai deţine, precizează publicaţia Breaking Defense.

Publicaţia americană Breaking Defense a scris în urmă cu câteva zile că Forţele Aeriene ale SUA intenţionează să renunţe definitiv la Global Hawk Block 40 - cea mai modernă versiune a celebrei drone americane RQ-4 – folosită pentru misiuni de culegere de informaţii, supraveghere și urmărire a tintelor terestre.

Sursa citată precizează că a primit această confirmare în urma unor întrebări adresate reprezentanţilor U.S Air Force care au precizat că întreaga flotă de drone Global Hawk a USAF va ajunge la sfârșitul duratei de viață în anul 2026.

Ca răspuns la întrebările publicaţiei Breaking Defense, purtătoarea de cuvânt a U.S. Air Force, Ann Stefanek, a confirmat ulterior că serviciul intenționează să renunțe la cele nouă drone Global Hawk Block 40, dar a precizat că ’’pensionarea’’ acestor drone este planificată pentru anul 2027, nu pentru anul 2026 aşa cum a fost menţionat iniţial.

A fost ales anul 2027, deoarece reprezentaţii U.S. Air Force consideră că până atunci pot fi implementate noi tehnologii – drone de supraveghere şi recunoaştere mult mai avansate din punct de vedere tehnologic.

Cele patru Global Hawk în versiunea Block 20 au fost deja retrase din dotarea U.S. Air Force în octombrie anul trecut și sunt acum folosite pentru a testa rachete hipersonice în cadrul programului Sky Range al Pentagonului. Cele 20 de drone Global Hawk, în versiunea Block 30 au început deja să fie retrase, urmând ca toate să fie scoase din serviciul Forțelor Aeriene ale SUA până în 2023.

Publicaţia Breaking Defense a ţinut să precizeze că, chiar dacă U.S. Air Force face acum toate demersurile pentru a renunţa în anul 2027 la cea mai avansată versiune a dronei RQ-4, ultima decizie în privinţa renunţării la echipamente militare o are Congresul SUA.

Cu alte cuvinte, chiar dacă U.S Air Force vrea să scape de aceste drone, Congresul este cel care decide cât se întâmpla acest lucru. Astfel, ne putem aştepta ca anul 2027 să nu fie sfârşitul dronelor RQ-4.

Forțele Aeriene ale SUA au încercat să renunţe, pentru prima dată, la flotă de drone Global Hawk în anul 2013. La vremea respectivă, oficialii UASF au susținut că ar fi prea costisitor să modernizeze senzorii RQ-4 Block 30 pentru a obține paritatea cu avionul U-2, pe care intenționa să îl opereze în locul Global Hawk.

După ce acest demers a eșuat, USAF a încercat ceva cu totul diferit în 2015 - să reducă flota de avioane U-2 și să facă ca dronele Global Hawk să preia misiunea de supraveghere aeriană de la mare altitudine. După ce Congresul a respins această propunere, Forțele Aeriene ale SUA au permis ambelor platforme să coexiste în liniște timp de câțiva ani, înainte de a primi aprobare, în anul 2021, din partea Congresului de a renunța dronele Global Hawk, în versiunile Block 20 și Block 30.

Analiştii militari ai publicaţiei The War Zone precizează că renunţarea la dronele RQ-4 ar putea însemnat începutul pentru introducerea în dotarea U.S. Air Force a dronei RQ-180 – dezvoltată în prezent în cadrul unui program militar american despre care nu se cunosc foarte multe detalii.

Ce știm despre RQ-180 e că proiectul este dezvoltat de Northrop Grumman, fiind o dronă stealth în configurație de aripă zburătoare. UAV-ul e menit să fie folosit în misiuni de recunoaștere iar proiectul este clasificat. 

RQ-180 reprezintă un secret al lui Polichinelle. Presa de specialitate de peste ocean a scris despre program, el a fost confirmat de diverse surse militare, însă programul este secret, fapt pentru care Pentagonul refuză să comenteze.

RQ-180 poate zbura la o altitudine de 18.000 metri. Potrivit datelor Northrop Grumman, proiectul a fost inițiat în 2008.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel