Turişti ucişi în Tadjikistan: Statul Islamic revendică atentatul

Sebastian Florea |
Data publicării:

Gruparea jihadistă Stat Islamic (SI), care a revendicat uciderea a patru turişti occidentali în Tadjikistan, a difuzat marţi o înregistrare video cu presupuşii autori ai atacului care i-au jurat credinţă.

Inițial, autorităţile din această ţară din Asia Centrală au acuzat opoziţia islamică pentru acest incident, relatează AFP. Şapte turişti străini pe biciclete au fost loviţi duminică de o maşină şi atacaţi de bărbaţi înarmaţi în regiunea Danghara din sudul Tadjikistanului, la 150 km sud de capitala Duşanbe.

Doi americani, un elveţian şi un olandez şi-au pierdut viaţa în acest atac, în timp ce un alt elveţian şi un olandez au fost răniţi. Al şaptelea turist, un francez aflat în coada grupului, a scăpat nevătămat şi a fost interogat de poliţie.

După ce în primă fază au evocat pista unui accident rutier, autorităţile tadjice au anunţat luni că suspecţii 'au avut cuţite şi arme de foc' şi că unul dintre turişti a fost rănit cu armă albă. Stat Islamic a difuzat marţi o înregistrare video cu autorii atacului care afirmau că au avut 'permisiunea lui Allah' să omoare 'necredincioşi'. În această înregistrare, cinci tineri aşezaţi sub un copac, având în spate steagul grupării jihadiste, denunţă 'ocupaţia' Tadjikistanului, referindu-se la autorităţile ţării ca fiind 'trădători' care 'şi-au vândut religia'.

Toţi cei cinci semănau foarte mult cu bărbaţii ale căror fotografii au fost publicate marţi de Ministerul de Interne tadjik. Potrivit ministerului, patru dintre ei au fost ucişi de forţele de poliţie, iar al cincilea a fost arestat. Ministerul de Interne tadjik a respins revendicarea grupării Stat Islamic şi a desemnat drept responsabil Partidul Renaşterii Islamice din Tadjikistan, care a fost interzis în 2015, o decizie criticată de Occident care consideră formaţiunea drept moderată.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel