Turcia: Val de arestări în Armată. Erdogan continuă epurările

Tudor Curtifan |
Data publicării:
Foto: Imagine din timpul puciului eșuat din 2016
Foto: Imagine din timpul puciului eșuat din 2016

Autorităţile turce au arestat vineri mai multe zeci de militari suspectaţi că ar avea legătură cu predicatorul Fethullah Gulen, acuzat de Ankara că ar fi orchestrat tentativa de lovitură de stat din 2016

Potrivit agenţiei de presă Anadolu, parchetul din Ankara a emis mandate de arestare împotriva a 87 de foşti subofiţeri de la comandamentul forţelor aeriene, între care 41 au fost reţinuţi în cursul dimineţii de vineri.

În plus, procurorul general al Istanbulului a emis mandate de arestare împotriva a 41 de jandarmi, ofiţeri şi subofiţeri în cea mai mare parte, a indicat Anadolu.

Aceşti militari sunt suspectaţi că ar avea legătură cu mişcarea predicatorului Gulen, fost aliat al preşedintelui turc Recep Tayyip Erdogan, pe care Ankara îl acuză că s-ar afla în spatele puciului eşuat din 15 iulie 2016.

Gulen, care locuieşte de 20 de ani în SUA, neagă orice implicare în această tentativă de lovitură de stat.

De la puciul eşuat, autorităţile turce au lansat epurări de o amploare fără precedent. Peste 55.000 de persoane au fost arestate, iar 140.000 concediate sau suspendate.

Iar arestările nu par să se diminueze, anunţuri privind noi reţineri parvenind săptămână de săptămână sau chiar mai des, scrie sursa citată. Marţi, autorităţile turce au emis mandate de arestare împotriva a aproape 300 de persoane suspectate de a fi simpatizante ale lui Gulen.

Dincolo de persoanele care au legătură cu mişcarea predicatorului autoexilat în SUA sau suspectate doar de aceasta, represaliile i-au vizat şi pe opozanţii prokurzi şi mass-media critice, provocând îngrijorarea ţărilor europene şi a organizaţiilor care militează pentru drepturile omului.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel