Turcia trebuie să renunțe la rachetele S-400 pentru a rămâne în programul F-35

Eduard Pascu |
Data publicării:

Departamentul Apărării va elimina Turcia din programul avioanelor de luptă F-35 dacă națiunea acceptă livrarea sistemului rus S-400 de apărare aeriană, a declarat un oficial al Departamentului Apărării din SUA.

Într-o întâlnire cu reprezentanții grupurilor de experți din cadrul Pentagonului, Katie Wheelbarger, asistentul secretarului apărării pentru problemele de securitate internațională, a declarat că Alianța NATO și țările partenere în dezvoltarea și formarea F-35 sunt unite în opoziția lor față de Turcia în privința achiziționării sistemului rusesc.

Preocuparea este că S-400 ar putea fi folosit pentru a aduna date despre capacitățile F-35 și că informațiile ar putea ajunge în mâinile rușilor, au explicat oficialii.

Turcia și-a exprimat interesul față de sistemul rus în 2009 și a semnat un contract cu guvernul rus pentru S-400 în 2017. Turcia este, de asemenea, un partener în programul F-35, iar Statele Unite și națiunile partenere le-au spus turcilor nu pot avea ambele sisteme.

Wheelbarger a declarat că afirmația Turciei că a cumpărat S-400 pentru că nu ar putea obține un sistem comparabil de apărare aeriană nu este adevărat. "Le-am oferit ocazia să cumpere Patriotul de nenumărate ori într-un pachet mai generos decât am oferit altcuiva și nu s-au înscris pentru asta", a spus ea.
Secretarul Apărării, Dr. Mark T. Esper, s-a întâlnit cu omologul său turc, Ministrul Apărării Hulusi Akar, la reuniunea recentă a miniștrilor apărării din NATO, și ia spus că Turcia nu va primi F-35 dacă națiunea va continua cu S-400.

Nu numai Statele Unite spun Turciei că cele două sisteme sunt incompatibile, a subliniat ea. Toate țările partenere din programul F-35 au avut aceeași viziune și toate națiunile NATO au cerut Turciei să oprească achiziția.
Achizițiile din Turcia funcționează și împotriva altor inițiative NATO, a declarat secretarul-adjunct. Noii aliați NATO lucrează pentru a scăpa de echipamentele rusești vechi pentru a deveni mai interoperabile cu forțele NATO. Turcia care cumpără sisteme ruse trimite un mesaj greșit acelor state, a mai spus Wheelbarger.

Vezi și: Erdogan: Turcia va utiliza sistemele S-400 pentru a respinge un eventual atac

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel