Turcia şi Iranul vor lansa o operaţiune militară comună împotriva PKK

S.I. Catalin |
Data publicării:
ministrul turc de interne Suleyman Soylu
ministrul turc de interne Suleyman Soylu

Turcia şi Iranul intenţionează să întreprindă o operaţiune comună împotriva Partidului Muncitorilor din Kurdistan (PKK), a anunţat miercuri ministrul turc de interne Suleyman Soylu, citat de Xinhua şi AFP.

,,Cu voia Domnului, vom lansa o operaţiune comună cu Iranul împotriva PKK'', a declarat Soylu într-un interviu pentru agenţia turcă de presă Anadolu. ,,Efectuarea unei operaţiuni comune este o propunere susţinută de mult timp de către statul turc (...) Încercăm să avansăm împreună în această problemă şi au loc numeroase schimburi între serviciile noastre de informaţii'', a adăugat Soylu.

Ministrul turc nu a făcut mai multe precizări, dar Ankara a evocat de mai mulţi ani o operaţiune militară turco-iraniană împotriva rebelilor kurzi în nordul Irakului, care are frontieră cu Turcia şi Iran.

PKK şi Partidul pentru o viaţă liberă în Kurdistan (PJAK), un partid kurd care este afiliat la PKK, au amândouă baze logistice în Irak.

În 2017, preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan declara, după o vizită a şefului Statului major iranian la Ankara, că o operaţiune comună împotriva PKK în Irak este la ordinea zilei.

Turcia este pe cale printre altele să termine construcţia unui ''zid de securitate'' la graniţa sa cu Iranul pentru a împiedica traficul transfrontalier al rebelilor kurzi între cele două ţări.

PKK duce un război de gherilă sângeros împotriva statului turc din 1984. Peste 40.000 de persoane, inclusiv numeroşi civili, au fost ucise în confruntările dintre forţele de securitate şi PKK.

Această organizaţie este considerată drept ''teroristă'' de către Turcia, Uniunea Europeană şi Statele Unite ale Americii.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel