Turcia și Azerbaidjanul au început exercițiul militar Mustafa Kemal Ataturk 2021

Eduard Pascu |
Data publicării:
Sursă foto: Ministerul Apărării din Turcia - T.C. Millî Savunma Bakanlığı Facebook
Sursă foto: Ministerul Apărării din Turcia - T.C. Millî Savunma Bakanlığı Facebook

Armatele Turciei și Azerbaidjanului au început luni exerciții militare comune la Baku, a transmis Ministerul Apărării azer într-un comunicat.

Mustafa Kemal Ataturk 2021 este un ”exercițiu tactic comun, cu trageri reale” și se desfășoară în conformitate cu un acord privind cooperarea militară bilaterală, a mai transmis ministerul azer citat de Anadolu.

”Obiectivul principal al exercițiilor desfășurate cu participarea militarilor azeri și turci este de a îmbunătăți interoperabilitatea între unitățile armatelor celor două țări în timpul operațiunilor de luptă, de a dezvolta abilitățile de luare a deciziilor militare ale comandanților, precum și capacitatea acestora pentru a controla unitățile militare", se arată în comunicat.

Exercițiile vor dura până la 30 iunie și vor implica până la 600 de militari, până la 40 de tancuri și alte vehicule blindate, 20 de piese de artilerie și mortiere de diferite calibre, șapte elicoptere de luptă și transport, trei vehicule aeriene fără pilot, precum și până la 50 de vehicule auto.

Pe 15 iunie, Turcia și Azerbaidjanul au semnat Declarația Shusha, un acord care se concentrează pe cooperarea în domeniul apărării și stabilirea de noi rute de transport.

Președintele turc Recep Tayyip Erdogan și președintele azer Ilham Aliyev s-au întâlnit în orașul istoric Shusha, eliberat în toamna anului trecut după aproape 30 de ani de ocupație armeană, mai precizează sursa citată.

Acordul afirmă eforturile comune ale celor două țări în fața amenințărilor externe și pentru restructurarea și modernizarea forțelor lor armate.

Turcia a fost un susținător cheie al Azerbaidjanului în timpul conflictului de 44 de zile din Nagorno-Karabah, care a avut loc anul trecut între Azerbaidjan și Armenia. Luptele au izbucnit în septembrie și s-au încheiat cu o încetare a focului intermediată de Rusia pe 10 noiembrie.

În urma armistițiului Armenia a cedat teritorii pe care le ocupase de aproape trei decenii.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel