Turcia, pas în spate după ce Ucraina i-a cerut să închidă strâmtorile Bosforul și Dardanele: Nu putem opri accesul navelor ruse în Marea Neagră

S.I. Catalin |
Data publicării:

Turcia nu pare să dea curs cererii Ucrainei de a închide Bosforul și Dardanelele astfel încât navele militare ruse să nu mai poată intra în Marea Neagră.

Aflat într-o vizită în Kazahstan, ministrul turc de externe Mevlut Cavusoglu a precizat că Turcia studiază cererea Ucrainei de a bloca trecerea navelor de război rusești prin strâmtorile Bosfor și Dardanele, dar in acest moment nu poate da curs acestei solicitări, deoarece Rusia are dreptul, în temeiul Convenției, de a întoarce navele la baza lor de origine, precizează AlJazeera.

Astfel, chiar dacă Turcia ar decide în urma unui proces legal să accepte solicitarea Ucrainei și să închidă strâmtorile navelor de război rusești, a spus oficialul, acestea ar fi împiedicate doar să călătorească în cealaltă direcție, departe de baza lor de origine în Mediterană.

Amintim că în urmă cu două zile, exact înainte ca Federația Rusă să înceapă ofensiva împotriva Ucrainei, ambasadorul ucrainean la Ankara, Vasil Bodnar, a precizat că Ucraina vede o ameninţare în prezenţa navelor militare ruseşti în apropierea frontierelor sale din Marea Neagră şi îi va cere Turciei să ia în considerare închiderea pentru Rusia a două căi navigabile.

Conform Convenţiei de la Montreux, semnată în anul 1936, Turcia poate închide strâmtorile Bosfor şi Dardanele pentru navele străine în caz de război sau atunci când este ameninţată. Rusia a acuzat în repetate rânduri NATO de încălcarea acestei convenţii, care limitează accesul în Marea Neagră al navelor militare ce nu aparţin ţărilor riverane.

Stat membru NATO, Turcia şi-a dezvoltat cooperarea militară şi energetică cu Federaţia Rusă, dar în acelaşi timp a vândut drone militare Ucrainei, gest care a iritat Moscova.

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel