Turcia nu caută "aventura" în Marea Mediterană, susţine Erdogan

Eduard Pascu |
Data publicării:

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a încercat joi să calmeze disputa maritimă cu Grecia din Mediterana de Est, afirmând că Ankara nu doreşte tensiune în regiune şi făcând un apel la dialog, relatează dpa.

"Calea către o soluţie în estul Mediteranei trece prin dialog şi negociere. Nu căutăm o aventură inutilă şi nu vrem tensiune", le-a spus la Ankara Erdogan membrilor formaţiunii sale, Partidul Justiţiei şi Dezvoltării (AKP). Erdogan a acuzat totuşi Grecia că este responsabilă pentru alimentarea tensiunilor în estul Mediteranei, cerând Atenei să respecte drepturile Turciei, transmite Agerpres.

Aliaţi în cadrul NATO, Turcia şi Grecia sunt angajate într-o dispută privind explorarea zăcămintelor de hidrocarburi în regiune. Grecia şi UE susţin că explorările Turciei sunt ilegale, dar Ankara pretinde că zona face parte din zona sa economică exclusivă. Ankara a reluat luni explorările în Mediterana de Est, în replică la un acord între Grecia şi Egipt care stabileşte drepturile de foraj pentru petrol şi gaz în regiune.

În luna iulie, Ankara a decis să stopeze forajul pentru a dialoga cu Atena, după o solicitare în acest sens din partea cancelarului german Angela Merkel. Erdogan a precizat că vasul de explorare a zăcămintelor de gaz Oruc Reis va continua operaţiunile de foraj la sud de insula greacă Megisti, în apropierea Turciei, până la 23 august.

Preşedintele turc a spus că va discuta chestiunea cu Angela Merkel şi preşedintele Consiliului European, Charles Michel, la telefon, în cursul zilei.

Citește și: Franţa mobilizează două avioane Rafale şi două nave militare în estul Mediteranei

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel