Industria turcă de apărare începe modernizarea tancurilor Leopard 2A4 din dotarea forțelor terestre turce

S.I. Catalin |
Data actualizării: | Data publicării:
Turcia începe modernizarea tancurilor Leopard 2A4 cu pachetul de armuri suplimentare Roketsan T1. Sursa foto: Roketsan.
Turcia începe modernizarea tancurilor Leopard 2A4 cu pachetul de armuri suplimentare Roketsan T1. Sursa foto: Roketsan.

Turcia modernizează 280 de tancuri Leopard 2A4 aflate în serviciul forțelor terestre turce, precizează ziarul turc Savunma SanayiST. Tancurile modernizate vor primi un kit suplimentar de protecție T1, sisteme electronice moderne și un sistem de control al focului modernizat.

Ca parte a programului de modernizare TIYK, industria turca de apărare intenționează să modernizeze 80 de tancuri Leopard 2A4 în 2023 și alte 160 în 2026. Cele 40 de tancuri Leopard 2A4 care au primit deja un kit de protecție suplimentară vor fi modernizate la standardul TIYK-LEO2A4.

Armata turcă are peste 300 de tancuri Leopard 2A4. Aceste tancuri au fost modernizate la standardul NG (Next Generation) de către Aselsan.

Tancurile Leopard 2A4 au fost cumpărate second-hand din Germania, începând cu anul 2005, fiind livrate în două mari loturi 298 și respectiv 56 de bucăți. Un total de 15 tancuri din al doilea lot sunt utilizate că piese de schimb.

Acest tanc este înarmat cu un tun de 120 mm cu alezaj neted care a fost dezvoltat de Rheinmetall. O mitralieră coaxială de 7,62 mm este montată pe partea stângă a armamentului principal, iar o altă mitralieră de 7,62 mm este montată turelă.

Mai târziu, compania turca Aselsan a dezvoltat pachetul Leopard 2NG pentru tancurile Leopard 2A4 și a produs primul prototip în anul 2011. Aselsan Leopard 2 folosea în proiectul NG un pachet de armuri suplimentare furnizat din străinătate. 

Se știe că Turcia a luat decizia de a moderniza tancurile Leopard 2A4 în urma operaţiilor militare desfășurate de forțele armate turcești în nordul Siriei. Ca parte a programului militar TIYK, aproape toate tancurile Leopard 2A4 ale armatei turce vor fi modernizate.

Tancurile care vor fi modernizate în cadrul programului TIYK-LEO 2A4 vor primi sisteme de camere optoelectronice, sistemul de control al focului Volkan-III/TAKS şi sistemul hidraulic de stabilizare pentru tun, dar un sistem electric pentru acționarea turelei la 360 de grade.

Integrarea noilor sisteme electronice a crescut nevoia de energie electrică, astfel încât tancurile vor fi echipate cu o unitate de alimentare auxiliară.

Tancurile turcești Leopard 2 modernizate vor primi, de asemenea, staţie de arme telecomandă Aselsan SARP care dispune de o mitralieră de 12,7 mm.

Motorul acestor tancuri va rămâne neschimbat, deoarece companiile turcești nu pot produce un motor noua - cu o problemă similară se confrunta şi în cazul proiectul tancului Altay. De asemenea, nu există intenţie cu privire la înlocuirea armamentului principal: tunul Rh 120/L44 cu țeavă lisă.

Kitul modular de blindaj suplimentar T1 a fost dezvoltat de către companiile turce Roketsan și Balistik Koruma Merkezinde. Kit-ul T1 este un sistem de protecție dinamic de tip NERA multistrat, conceput pentru a proteja tancul împotriva rachetelor ghidate antitanc. 

În cazul de faţă, se vede că turcii de la ROKETSAN au făcut progrese semnificative în ceea ce privește dezvoltarea unui pachetul de armuri suplimentare pentru tancurilor Leopard 2A4.

 

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel