Controversă cu avioanele F-16 ale Turciei dislocate în Azerbaidjan, după publicarea fotografiei (Foto)

Tudor Curtifan |
Data actualizării: | Data publicării:

Turcia nu a dorit să comenteze prea mult implicarea sa în conflictul dintre Azerbaidjan și Armenia cu privire la zona disputată din Nagorno-Karabah.

UPDATE: Experții OSINT au analizat imaginile și au ajuns la concluzia că nu e vorba despre F-16, așa cum anunța publicația The Drive și alte site-uri de specialitate, ci sunt aeronave M-346 achiziționate de azeri din la italieni la începutul acestui an.

Știrea inițială:

Armenia a acuzat de mai multe ori Ankara că oferă sprijin militar, atât prin tehnică militară cât și prin soldați, Azerbaidjanului. Turcia, stat membru NATO, s-a rezumat doar să își reitereze sprijinul necondiționat pentru „frații azeri” în conflictul cu Armenia.

Jurnaliștii de la The Drive au publicat însă o imagine din satelit a aeroportului din Ganja, Azerbaidjan, unde se pot observa două aeronave de vânătoare care ar fi F-16. Având în vedere că nimeni în regiune nu operează F-16, cu excepția Turciei, aliatul Azerbaidjanului, cei de la The Drive precizează că este aproape sigur că aeronavele în cauză aparțin Forțelor Aeriene Turcești.

Aeroportul din Ganja unde ar fi fost prezente cele două F-16 se află la doar 128 de kilometri de Nagorno-Karabah. Potrivit sursei citate, imaginea din satelit datează din 3 octombrie.

1. -imagine fara descriere- (1602116435523_51212000.jpg)

Foto: Imaginea din satelit obținută de cei de la The Drive cu aeroportul Ganja din Azerbaidjan, sursă foto: The Drive

Analizând imaginile, unii specialiștii în domeniu au precizat că e vorba de două F-16 și, cel mai probabil, un avion cargo de tipul CN-235. Totuși, potrivit experților OSNIT nu e vorba de F-16 ci de aeronave M-346 pe care azerii le-au achiziționat din Italia la începutul anului.

Amintim că Armenia a acuzat Ankara că pe data de 27 septembrie un F-16 al Turciei a doborât un Su-25 al Armeniei. În urma incidentului pilotul armean și-a pierdut viața.

Informația a fost negată vehement atât de turci, cât și de azeri. Turcia a precizat la vremea respectivă că aeronava Su-25 s-a prăbușit după ce s-a lovit de un munte.

CITEȘTE ȘI: Armenia publică imagini cu avionul Su-25 doborât de un F-16 al Turciei (Foto)

Armenia a acuzat în repetate rânduri Turcia că sprijină cu tehnică militară Azerbaidjanul în conflictul din Nagorno-Karabah, inclusiv cu UAV-uri și avioane de vânătoare.

Pe de altă parte, Franţa, Rusia şi SUA, state care reprezintă Grupul de la Minsk, au cerut o încetare a focului imediată între Azerbaidjan şi forţele etnicilor armeni din Nagorno-Karabah, îndemnând părţile beligerante să revină fără întârziere la masa negocierilor.

Deși au mai existat tensiuni și incidente militare între azeri și armeni în ultimiele trei decenii, violențele izbucnite în urmă cu aproape două săptămâni în Nagorno-Karabah sunt cele mai grave din 1990 încoace.

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel