Turcia acuză Grecia că a trimis trupe militare pe o insulă aflată în apropierea țărmului turc (Video)

Tudor Curtifan |
Data publicării:
Armata grecă, sursă foto: Ministerul Apărării de la Atena Facebook
Armata grecă, sursă foto: Ministerul Apărării de la Atena Facebook

Tocmai în ziua în care sub egida NATO s-au încheiat discuțiile dintre Ankara și Atena cu privire la detensionarea relațiilor dintre cele două state, Turcia acuză Grecia de noi provocări. Pe de altă parte, o altă navă de explorare aflată sub pavilion turcesc va pleca în următoarele zile în Mediterana de Est.

Așa cum ne-au obișnuit ultimele săptămâni, miza tensiunilor dintre cele două e reprezentată de resursele naturale din Mediterana de Est. Turcia acuză Grecia de noi provocări prin militarizarea ilegală a unei insule ce se află în imediata apropiere a țărmului turc.

E vorba insula Ro, cunoscută și sub numele de Karaada. Televiziunile din Turcia au publicat imagini cu militari greci aflați pe insulă, în ciuda faptului că ea are un statut demilitarizat în urma Acordurilor de la Paris din 1947, potrivit Daily Sabah. Turcii spun că Atena că încalcă acordul și acuză partea greacă de provocări, atrăgând atenția că e a al doilea incident de acest fel. 

Potrivit sursei citate, Armata elenă a transformat mai multe clădiri civile de pe insulă în instalații militare.

Insula Ro este situată la doar 2.4 kilometri distanță de țărmul Turciei. Potrivit Ankarei, în luna august unități ale Armatei elene au fost desfășurate și pe insula Kastellorizo, care deține același statut ca insula Ro. Turcia consideră aceste acțiuni provocatoare.

 

 

Acuzele vin în contextul în care tot azi, Ministerul Apărării din Turcia a transmis că s-au încheiat discuțiile dintre delegațiile militare ale Turciei și Greciei cu privire la detensionarea situației din estul mării Mediterane. Ambele părți au discutat despre măsurile care vizează prevenirea unui posibil angajament militar în estul Mediteranei.

Tensiunile dintre Grecia și Turcia au escaladat foarte mult în ultimele săptămâni ca urmare a deciziei Ankarei de a desfășurat o nava de cercetare Oruc Reis, escortată de cinci nave de război, în sud-estul Mării Egee, o zonă disputată din Mediterană și bogată în zăcăminte naturale. 

În ciuda acestei situații, Turcia nu face niciun pas înapoi iar azi presa turcă a anunțat că o a treia navă de explorare va pleca în misiune în Mediterana de Est în următoarele zile, fapt care e de așteptat să irite și mai mult partea greacă.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel