În Turcia a fost marcată lansarea montării calei pentru prima corvetă din clasa ADA, destinată Ucrainei

Cătălin Costea |
Data actualizării: | Data publicării:

Pe 7 septembrie, o delegație a Ministerului Apărării din Ucraina, condusă de comandantul Forțelor Navale, contraamiralul Aleksei Neijpapa, a participat în Turcia la ceremonia de lansare a montării calei primei corvete destinate marinei ucrainene.

În comunicatul Forțelor Navale din Ucraina se informează că elementele de cală ale navei se montează la unul dintre șantierele navale din Istanbul, fără a se preciza însă denumirea acestuia.

Conform acordurilor încheiate în 2020 între guvernele turc și ucrainean, Turcia va construi două corvete din clasa ADA pentru Ucraina. În 2022 prima corveta va fi transportată în Ucraina, urmând ca în 2024 aceasta să intre în serviciul de luptă al Forțelor Navale din Ucraina.

“Acesta reprezintă un eveniment semnificativ pentru Ucraina și un impuls major în dezvoltarea marinei sale [...] Toate acordurile cu Republica Turcia sunt îndeplinite la timp, iar unele dintre ele chiar înainte de termen. Vedem acest lucru în cazul vehiculelor aeriene fără pilot „Bayraktar TB-2 care îndeplinesc deja misiuni în interesul țării noastre, a declarat contraamiralul Neijpapa.

Construcția primei corvetei ADA a început încă din 28 aprilie 2021, dar, conform regulilor turcești, doar după asamblarea unei părți a secțiunilor calei are loc ceremonie solemnă de așezare a calei navei pentru începerea construcției propriu-zise a navei.

Partea ucraineană a declarat că Turcia a început lucrările la navă imediat ce a primit avansul, în cuantum neprecizat, iar “în prezent lucrările se execută conform programului prestabilit”. De asemenea, aceasta a subliniat că au fost deja stabilite toate detaliile tehnico-tactice ale navei, inclusiv armamentul care urmează să fie montat pe nave în Ucraina, de către compania ucraineană “Ocean” din Nikolaev.

În 2021 au fost alocați deja aproximativ 150 de milioane de dolari pentru finanțarea acestui proiect care reprezintă practic baza reconstrucției flotei militare ucrainene.

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel