Turcia a încheiat pregătirile pentru operațiunea din Siria. Ofensiva militară ar putea începe în orice moment

Tudor Curtifan |
Data actualizării: | Data publicării:

Ministerul Apărării turc a anunţat marţi că a încheiat pregătirile în vederea lansării unei operaţiuni militare împotriva unei miliţii kurde în nord-estul Siriei, pe fondul confuziei de la Washington în contextul în care administraţia preşedintelui american Donald Trump a părut să lase cale liberă unei astfel de incursiuni.

''Toate pregătirile în vederea unei operaţiuni au fost încheiate'', a indicat ministerul turc pe contul său de Twitter.

Preşedintele Recep Tayyip Erdogan afirmase luni că o ofensivă a Ankarei împotriva miliţiei kurde Unităţile de apărare a poporului (YPG) în nord-estul Siriei ar putea interveni în orice moment, după ce primise ceea ce părea să fie undă verde din partea omologului său american Donald Trump.

Dar preşedintele american, care a dat impresia că a trădat YPG, aliatul Washingtonului în lupta împotriva jihadiştilor Statului Islamic, şi-a nuanţat poziţia luni, la presiunea internaţională şi a propriei tabere republicane, avertizând Turcia împotriva oricăror excese.

 

Trump amenință că va nimici economia Turciei dacă Ankara depășește limitele

 

'Dacă Turcia va face ceva ceea ce eu voi considera, în marea mea şi inegalabila înţelepciune, că a depăşit limitele, voi distruge şi nimici complet economia Turciei', a avertizat Trump într-o postare pe Twitter.

În urma unei convorbiri telefonice între Trump şi Erdogan, Casa Albă a generat o surpriză duminică seara anunţând retragerea forţelor americane care staţionează în nordul Siriei, justificând această decizie prin faptul că Turcia se pregăteşte de efectuarea 'operaţiunii sale planificate de mult timp' împotriva YPG, informează Agerpres.

Forţele americane s-au retras de luni dimineaţă de pe poziţii-cheie în Ras al-Ain şi Tal Abyad, în nord-estul Siriei, spre o bază militară situată între cele două sectoare, potrivit Observatorului sirian pentru drepturile omului (OSDO).

Ankara consideră YPG drept ramura siriană a Partidului Muncitorilor din Kurdistan (PKK), desemnată ca organizaţie 'teroristă' de Ankara, Washington şi Uniunea Europeană.

Turcia susţine că ofensiva sa vizează 'curăţarea' frontierei sale de 'terorişti' şi stabilirea unei zone de securitate unde speră să instaleze o mare parte din cei 3,5 milioane de refugiaţi sirieni pe care îi adăposteşte în prezent.

CITEȘTE ȘI: Kurzii reacționează după ce Ankara a anunțat o operațiune militară: Turcia să se pregătească de un război total de-a lungul graniței

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel