Trump retrage SUA din OMS. Washigtonul a notificat oficial ONU cu privire la această decizie

Tudor Curtifan / 07 iul 2020 / 22:54
Sursa Foto: Politico
Sursa Foto: Politico

Administrația Trump a transmis secretariatului general al ONU o notificare oficială de retragere din Organizația Mondială a Sănătății.

Potrivit celor de la Fox News, Administrația Trump a notificat oficial cu privire la retragerea din OMS. Totodată, sursa citată mai precizează că administrația de la Casa Albă a comunicat, de asemenea, Congresului SUA decizia oficială privind retragerea din OMS începând cu iulie 2021. 

Senatorul democrat  Bob Menendez a confirmat pe pagina oficială de Twitter că Administrația Prezidențială a înștiințat Congresul cu privire la această decizie.

Trump, un critic acid al OMS, a acuzat din nou în cursul săptămânii trecute Organizația Mondială a Sănătății de manipulare în criza coronavirusului și de poziționare pro-chineză.

Casa Albă acuză OMS a ignorat rapoartele din Taiwanului cu privire la apariţia virusului. SUA consideră totodată că OMS a fost prea indulgentă cu autorităţile chineze în ceea ce priveşte modul de gestionare a pandemiei de COVID-19.

Președintele american a sistat finanțarea către OMS după izbucnirea pandemiei, amenințând că aceasta va fi întreruptă permanent dacă Organizația nu va adopta reformele solicitate de Washington. 

OMS nu a precizat cum intenţionează să acopere pierderile de fonduri în urma retragerii SUA, cel mai mare contributor al său.

SUA au fost statul care a deținut principala contribuție la OMS, în valoare de aproximativ 450 de milioane de dolari pe an. În comparație, China, pe care Trump o acuză că e protejata OMS în pandemia de COVID-19, finanțează Organizația cu 50 de milioane de dolari pe an. Anticipând decizia Washingtonului, Beijingul promite o infecție de fonduri de până la 2 miliarde de dolari către OMS.

Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2021 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy