Trump reintră în luptă. Un consilier a vorbit despre viitorul politic al președintelui, dar neagă înființarea unui nou partid

Tudor Curtifan |
Data actualizării: | Data publicării:
Donald Trump
Donald Trump

S-a speculat că după înfrângerea din noiembrie anul trecut, în fața democratului Joe Biden, republicanul Donald Trump va rupe din o parte din Partidul Republican și va înființa o a treia forță politică în SUA  - „Patriot Party”.

În contextul în care Partidul Republican este și așa divizat și scindat, o astfel de acțiune a președintelui Trump ar afecta serios  GOP (n.a. - Partidul Republica, numit și Grand Old Party).

Se estimează că din cei aproximativ 74 de milioane de americani care l-au votat pe Donald Trump în noiembrie 2020, unde la 30 de milioane ar fi dispuși să îl urmeze pe fostul lider de la Casa Albă. Evident, cifrele afectează Partidul Republican, care este oricum divizat, partid în care există o facțiune puternică anti-trumpistă.

Totodată, numeroase speculații precizează că Donald Trump va candida în 2024 din nou la prezidențiale, în cazul în care nu va fi găsit vinovat de Senat, fiind acuzat de „incitare la insurecție” după evenimentele nefericite din 6 ianuarie de la Capitoliu. În cazul în care Trump e găsit vinovat nu va mai avea dreptul de a candida.

Trump nu și-a ascuns niciodată intențiile că nu ia în calcul retragerea din politică. În cadrul ultimului discurs pe care l-a susținut în calitate de al 45-lea președinte al Statelor Unite ale Americii, la Baza Andrews, Trump le-a transmis susținătorilor misterioasa frază: „Ne vom întoarce, într-un fel sau altul”.

 

Trump nu ia în calcul un nou partid și vrea să îi ajute pe republicani

 

Janson Miller, principalul consilier din campania din 2020 a președintelui Trump, într-un interviu acordat Fox News, a declarat că obiectivul clar al lui Donald Trump este să îi ajute pe republicani să „recâștige Camera Reprezentanților și Senatul în 2022”. În 2022 au loc în SUA, midterm election, alegerile din Congres, de la jumătatea mandatului prezidențial.

Millner a mai precizat că Trump nu are niciun plan concret pentru alte acțiuni, dar implicarea sa în campania republicană ține de congresmenii din GOP.

Nici analistul H.D. Hartmann nu consideră plauzibil acest scenariu: Ca Trump să dea naștere unui nou partid. În acest sens, sistemul american electoral nu e dezvoltat pe o asemenea arhitectură. Analistul e de însă că trumpiștii vor fi îndepărtați din rândul Partidului Republican după un „scurt și sângeros război civil republican”.

 

Urmează „un scurt și sângeros război civil republican?”

 

„Sunt două teorii, că partidul se va scinda, trumpiștii vor pleca și vor face un nou partid. Deja pe aplicațiile de comunicație ale trumpiștilor au apărut numele de Partiot Pary (n.a. - Partidul Patrioților), o continuitate a celebrului partid, sau partide mai bine spus, că nu era structurat politic, al Revoluției americane.

Părerea mea este că nu se va întâmpla acest lucru. Republicanii vor avea un război civil scurt și sângeros, trumpiștii vor fi excluși. Republicanii nu își permit să piardă un bagaj fondator al republicii, ei sunt parte a fundațiilor republicii, cum și sistemul constituțional și politic american nu își permite un sistem tripartid.

Deci, a lăsa un Trump să își construiască un partid politic care să aibă să spunem 30 de milioane de votanți în 2024, este o problemă fundamentală de restructurare a fundațiilor republicii și nu ai timpul să o faci, nu cred că tehnologia le va permite, o republică nu se remodelează instant,. Părerea mea este că lui Trump nu i se vor oferi prea multe posibilități. Poate pentru a-l calma, și a-i calma clanul foarte lacom de bani, poate i se va permite un culoar media, dar în care va fi izolat" a explicat analistul H.D. Hartmann, în cadrul emisiunii „Pe Plan Extern” de la DC News.

Amintim că democratul Joe Biden a fost votat de Colegiul Elctoral pe 15 decembrie 2020, cu 306 voturi, faţă de 232 cât a obținut republicanul Donald Trump și a devenit al 46-lea președinte al Statelor Unite ale Americii pe data de 20 ianuarie 2021.

Biden a câștigat și votul popular în noiembrie 2020, cu 81.28 milioane adică 51.3% din sufragii, faţă de 74.22 milioane (46.8 %) cât a obţinut Donald Trump, care nu a recunoscut niciodată victoria lui Biden, acuzând fraudarea alegerilor.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel