Trump, în apărarea kurzilor: ”SUA vor devasta economic Turcia în caz de atac”

Tudor Curtifan |
Data publicării:
Armata turcă
Armata turcă

Preşedintele american, Donald Trump, a avertizat duminică  Turcia împotriva unei catastrofe economice în cazul unui atac contra kurzilor după retragerea trupelor americane din Siria, îndemnându-i în acelaşi timp pe kurzi "să nu provoace" Ankara.

Statele Unite vor "devasta economic Turcia dacă ea îi atacă pe kurzi", a scris pe Twitter Donald Trump.

Totodată, Washingtonul le-a cerut kurzilor "să nu provoace Turcia. Rusia, Iranul şi Siria au fost cei mai mari beneficiari ai politicii americane pe termen lung de distrugere a grupării Stat Islamic (SI) în Siria - inamici naturali. Beneficiem şi noi de aceasta, dar a venit vremea să ne aducem trupele acasă. Stop războaielor fără sfârşit", a adăugat Donald Trump.

Anunţul din decembrie al retragerii militarilor americani desfăşuraţi în Siria pentru a lupta împotriva ISIS a fost salutat de Turcia, dar a slăbit situaţia combatanţilor kurzi care au luptat alături de Statele Unite contra grupării jihadiste.

 

Răspunsul Turciei

 

Preşedintele turc, Recep Tayyip Erdogan, ameninţă să lanseze o ofensivă militară în nordul Siriei pentru a-i vâna pe aceşti combatanţi, membri ai Unităţilor de protecţia a poporului (YPG), miliţie pe care Ankara o consideră "teroristă".

În replică la declarațiile lui Donald Trump, purtătorul de cuvânt al preşedintelui Recep Tayyip Erdogan a declarat azi că Turcia aşteaptă ca Statele Unite să-şi onoreze parteneriatul strategic.

Relaţiile dintre cei doi aliaţi din cadrul NATO sunt tensionate în legătură cu sprijinul acordat de SUA miliţiei kurde Unităţile de Protecţie Populară (YPG), văzută de Turcia ca o extindere a Partidului Muncitorilor din Kurdistan (PKK), scos în afara legii şi care a condus o insurgenţă de zeci de ani pe teritoriul turc. 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel