Trump: Ideea lui Macron de a crea o armată europeană este „foarte jignitoare“

S.I. Catalin |
Data actualizării: | Data publicării:
Presedintele SUA, Donald Trump
Presedintele SUA, Donald Trump

La începutul acestei săptămâni, preşedintele francez, Emmanuel Macron, a afirmat - într-un interviu difuzat marţi de postul de radio Europe 1 - că Europa nu va putea să se apere fără ''o armată europeană adevărată''. Declaraţia preşedintelui francez nu a trecut neobservată la Washington, fiind aspru criticată de preşedintele Statelor Unite, Donald Trump, într-o postare pe Twitte.

Preşedintele american Donald Trump a declarat, vineri, că este „foarte jignitor“ ca preşedintele francez Emmanuel Macron să sugereze că Europa ar trebui să-şi creeze propria armată pentru a se proteja de potenţiali duşmani, inclusiv Statele Unite, potrivit agenţie Reuters.

Amintim că în interviu acordat pentru postul de radio Europe 1, Macron a făcut o declaraţie mai mult de cât iresponsabilă, spus că Europa trebuie să se apere faţă de ,,China, Rusia şi chiar faţă de Statele Unite ale Americii'', evocând decizia Washingtonului de a se retrage dintr-un tratat de dezarmare nucleară ce datează din anii '80.

Astfel, Donald Trump a reacţionat faţă de declaraţiile pretenţioase ale preşedintelui francez, spunând că „Foarte jignitor, dar poate că Europa ar trebui mai întâi să-şi achite contribuţia corectă faţă de NATO, pe care Statele Unite o subvenţionează considerabil”, a scris Trump pe Twitter, de îndată ce a ajuns în Franţa pentru a se întâlni cu Macron.

Şi, de parcă nu ar fi fost de ajuns declaraţiile lui Macron, la scurt timp după interviul preşedintelui francez, Comisia Europeană a lăsat să se înţeleagă că susţine ideea acestui, spunând că o armată a Uniunii Europene va fi probabil formată cândva.

,,Aceasta este Comisia care a prezentat o mulţime de iniţiative şi propuneri pentru a începe construirea treptată a unei identităţi a apărării mai substanţiale şi mai puternice în aceste timpuri geopolitice dificile. Nu cred că această identitate a apărării va începe cu o armată a UE'', a declarat purtătorul de cuvânt Margaritis Schinas, fiind întrebat dacă executivul comunitar susţine crearea unei armate europene.

,,Am putea vedea la un moment dat, probabil spre finalul acestui proces, ceva ce oamenii descriu deja drept o armată a UE sau un bazin de resurse ale UE pentru a face mai vizibilă şi mai substanţială această identitate a apărării UE'', a adăugat reprezentantul Comisiei Europene.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel