Trump atacă din nou Germania și spune că relația ei cu Rusia e motivul retragerii trupelor US Army

Tudor Curtifan |
Data publicării:

Președintele american Donald Trump își continuă conflictul cu Germania și confirmă că SUA intenționează să retragă o parte din trupele sale din această țară.

Într-o postare pe Facebook, în stilul său caracteristic, Donald Trump a acuzat din nou Berlinul de relații cu Moscova în sectorul energetic, semnalând din nou nemulțumirea Washingtonului cu privire la alocarea a 2% din PIB pentru apărare. 

„Germania achită Rusiei miliarde de dolari anual pentru energie iar noi trebuie să apărăm Germania de Rusia. De asemenea, Germania refuză alocarea a 2% în NATO. Din aceste motive vom muta o parte din efective din Germania!”, a transmis Donald Trump.

Preşedintele american Donald Trump a anunţat încă din iunie planuri privind o retragere parţială a personalului militar american din Germania, pe fondul unei dispute de lungă durată cu Berlinul privind cheltuielile de apărare.

Totodată, potrivit secretarului american al apărării, Mark Esper, US Army intenţionează să retragă 11.900 de militari din Germania iar o parte din ei să-i repoziţioneze în alte ţări ale Europei.

Aproape 5.600 de membri ai acestui personal militar vor fi repoziţionaţi în alte ţări membre NATO, în timp ce 6.400 se vor întoarce în SUA, mulţi urmând să fie desfăşuraţi prin rotaţie în Europa, a spus Esper într-o conferinţă de presă la Washington.

CITEȘTE ȘI: Klaus Iohannis: Soldații americani sunt tot timpul bineveniți în România

Disputa dintre Donald Trump și Germania pe fondul cheltuielilor pe apărare e mai veche și a cunoscut episoade tensionate și în cursul summitelor NATO. Trump acuză Germania, membră a Alianței și cea mai puternică economie a Europei, că nu alocă 2% din PIB pentru cheltuielile din domeniul apărării, dar și de construcția gazoductul ruso-german Nord Stream 2 din Rusia spre Europa, precizând că Berlinul va deveni un „ostatic” al Moscovei.

În regiune, Polonia a fost țara care și-a manifestat cel mai intens dorința ca o parte din efectivele americane din Germania, în cazul în care acestea vor fi retrase, să fie dislocate pe teritoriul ei. Generalul american în retragere Ben Hodges, fostul șef al Forţelor terestre americane în Europa (USAREUR), trage un semnal de alarmă și consideră că planul Washingtonului de a reduce efectivele militare ale SUA din Germania este 'un cadou pentru Kremlin'.

CITEȘTE ȘI: Retragerea trupelor SUA din Germania | Polonia ar putea găzdui 30 de avioane F-16 şi 2000 de militari americani

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel