Trimiterea unui sistem Patriot românesc în Ucraina divide discursul politic. Premierul spune că Ministerul Apărării are „rețineri mari”

Darius Muresan |
Data actualizării: | Data publicării:
Sistem de apărare antiaeriană Patriot, aflat în dotarea Armatei României. Foto: Ambasada României din Statele Unite ale Americii
Sistem de apărare antiaeriană Patriot, aflat în dotarea Armatei României. Foto: Ambasada României din Statele Unite ale Americii

Premierul Marcel Ciolacu a declarat că „Ministerul Apărării are rețineri” în ceea ce privește trimiterea unui sistem de apărare antiaeriană Patriot în Ucraina.

Declarația sa vine la scurt timp după ce președintele Klaus Iohannis, prezent în vizită oficială în Statele Unite ale Americii, a dat de înțeles că România a fost de acord să trimită un sistem Patriot în Ucraina, așa cum arăta și DefenseRomania.

Decizia va trebui însă aprobată de Consiliul Suprem de Apărare a Țării (CSAT). Însă președintele Klaus Iohannis și-a arătat convingerea că „se va găsi o soluție” pentru a trimite un sistem Patriot Ucrainei, sistem care însă, precizează președintele, trebuie înlocuit neapărat cu ajutorul aliaților.

Ieri, într-o primă reacție, premierul Marcel Ciolacu, în cadrul unui interviu acordat postului Antena 3 CNN, a precizat că ministrul Apărării Angel Tîlvăr „are rețineri” cu privire la renunțarea la un sistem patriot care să fie trimis Ucrainei.

2. Marcel Cio... (1_28036200.jpg)

Marcel Ciolacu / Guvernul României

Până în prezent nu știm dacă e vorba de trimiterea unui sistem cu titlu de împrumut sau o donație.

Ciolacu mai precizează însă că încă nu a discutat cu președintele țării. Însă la fel ca președintele Iohannis, premierul reiterează că decizia va fi luată în interiorul CSAT.

„Conform Constituției României președintele țării e comandantul suprem al Armatei, dar nu am avut o discuție cu el încă, după vizita pe care a efectuat-o în SUA. Domnul ministru al Apărării are rețineri mari să trimitem unul din sisteme (n.r. - Patriot) Ucrainei, însă decizia se ia cu președintele în interiorul CSAT. Vom lua cea mai înțeleaptă decizie pentru România”, a mai punctat Ciolacu.

 

Patriot pentru Ucraina: Iohannis vrea, Guvernul ezită?

 

Președintele Klaus Iohannis a admis după întâlnirea recentă din Biroul Oval cu președintele american Joe Biden faptul că România e deschisă livrării unui sistem Patriot Ucrainei. 

3. Președinte... (iohannis-biden_15097900.jpeg)

Președintele Klaus Iohannis, primit de președintele Joe Bide în Biroul Oval, de la Casa Albă, SUA. Photo: Administrația Prezidențială

„Există nevoia unor sisteme avansate în Ucraina. În acest fel în ultimele săptămâni e o discuție intensă despre cine poate oferi sisteme Patriot Ucrainei. România dispune de astfel de sisteme și sigur că am fost întrebați și noi. Și președintele Biden a adus această chestiune în discuție. Am spus ca suntem deschiși. Trebuie să discut acasă în CSAT, să vedem cum putem pune problema, ce putem să oferim, ce putem primi în schimb pentru că e inacceptabil să rămână România fără apărare aeriană”, a punctat Iohannis.

4. Sistem Pat... (patriot_romania_24951700.jpg)

Sistem Patriot al Forțelor Armata ale României. Foto: MApN

România dispune de 4 sisteme din care 3 sunt în curs de operaționalizare. Iohannis a subliniat că sistemul care va fi trimis Ucrainei nu e cel care e deja operațional. 

Pe lângă cele 4 urmează să fie achiziționate încă 3.

CITEȘTE ȘI: Patriot românesc pentru Ucraina, o decizie curajoasă. Ce ar putea primi Armata României la schimb. Gen. Mîndrescu: Trebuie să ținem cont de mai mulți factori, nu doar cei interni

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

DC Media Group Audience

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel